По време на пътуването си до Казахстан папа Франциск заяви, че е грешка конфликтът в Украйна да се нарича руско-украинска война. Според него в действителност това е световна война, съобщават световните агенции.

Според медии, близки до Ватикана, папата се е срещнал с някои свещеници йезуити по време на посещението си в Казахстан в средата на септември.

Според тях по време на посещението папата е направил изявление пред йезуитското издание "La Civilta Cattolica". По време на срещата е говорил и за продължаващата руско-украинска война.

"Войната е в ход. Мисля, че е грешка да се мисли за нея като за каубойски филм, в който има добри и лоши момчета. Също така е грешка да се мисли, че това е война между Русия и Украйна. Не: това е световна война", заяви папа Франциск.

Папата също така отбеляза, че посещение в Украйна е възможно. На този етап не е на дневен ред.

Папа Франциск разказва, че при посещението си в Казахстан при него са дошли украински гости. Един от тях е бил военният офицер, който е отговорен за последната размяна на военнопленици между Русия и Украйна. Той му е предал списък с 300 пленници. След това папа Франциск е предал този казус директно на руския посланик.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук