Папа Франциск въведе радикални промени в законодателството на Католическата църква, които вменяват отговорност на епископите за сексуални злоупотреби или тяхното прикриване, и правят задължително докладването на такива случаи, като позволяват на всеки при необходимост да се оплаче директно на Ватикана, предават световните агенции.

Ако свещеник, монах или монахиня "забележи или има основателни причини да смята, че е извършено подобно (сексуално престъпление), този човек е длъжен да докладва незабавно", обяви папа Франциск в новия папски документ, издаден днес. Това включва подаване на информация за всеки, който не е докладвал за сексуална злоупотреба или не е наказал виновниците.

Престъпленията, установени при изповед, са изключени от новия закон.

Папският декрет, който обхваща злоупотреби както с деца, така и с възрастни, задължава също всяка католическа епархия в света да изгради проста и достъпна система за докладване и насърчава местните църкви да използват съдебно-медицински експерти при разследванията, посочва Ройтерс.

Католическата църква от години е раздирана от твърдения за сексуални посегателства над деца по целия свят, а Ватикана вече неведнъж обещава да изкорени проблема.