Управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието на премиера Реджеп Таип Ердоган победи на проведените вчера местни избори, като спечели 40 % от подадените гласове, сочат резултатите от гласуването след преброяването на почти 100 % от бюлетините, предаде телевизия NTV.
Ердоган изрази неудовлетворение от резултатите от избори, тъй като прогнозите бяха, че неговата партия ще спечели около 50 % от гласовете в страната като цяло.
“Получихме посланието на народа и ще предприемем необходимите мерки”, каза Ердоган.
Партията на справедливостта и развитието побеждава в Истанбул, в Анкара, но губи в Анталия, Измир и в град Диярбекир в Югоизточна Турция, където живеят предимно кюрди.
На второ място е основната опозиционна Народно-републиканска партия с 28 % от гласовете, а на трето място Партия на националистическото движение с 15 % от гласовете.
При сбивания на вчерашните избори в Турция загинаха седем души, а около 100 бяха ранени, съобщават местните медии. Информация за инциденти пристигаше от различни райони на страната. Сред пострадалите са не само избиратели, но и кандидати за местните органи на властта, посочва РИА “Новости”. /БЛИЦ