Управляващата Сръбска прогресивна партия на президента Александър Вучич спечели безспорна победа над опозицията в изборите за общински съвет в Белград с 45% от гласовете. Те осигуряват 64 места в 110-местния столичен градски съвет, сочат окончателните резултати, оповестени от Градската избирателна комисия.

Втора са класира листата, водена от бившия кмет Драган Джилас, с близо 19%, което е равно на 26 места. Трета сила на изборите е листата на бившия състезател по водна топка и кмет на община Нови Белград Александър Шапич с 9% или 11 места.

Коалицията начело със Социалистическата партия на външния министър Ивица Дачич и Единна Сърбия на Драган Маркович Палма е спечелила 6,13 процента от гласовете и девет места. Останалите 20 партии и коалиции, участвали в изборите, не успяха да преминат изборния праг от 5 процента.

По данни, оповестени от председателя на комисията Зоран Лукич, Сръбска прогресивна партия е победила в 15 от 17 белградски общини и е отстъпила в два елитни централни района - Стари град и Врачар, на либералния блок прозападни партии, издигнали кандидатурата на бившия кмет Драган Джилас.

Така партията на Вучич спечели в столичния градски съвет мнозинството, необходимо за избирането на кмет на столицата. Името му ще стане известно след 50 дни, съобщи президентът на Сърбия. Избирателната активност е била малко над 50%, пишат медиите в западната ни съседка.