Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров каза, че е получил официалното искане от страна на САЩ за провеждане на телефонен разговор, за което държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен съобщи по-рано, предаде Асошиейтед прес.

Руският външен министър, който в момента е на посещение в Узбекистан, каза, че ще е готов за разговор след връщането си в Москва и тогава ще може да се уточни кога да се състои той. Лавров добави, че е готов за обсъждане на размяна на затворници, въпреки че външното министерство не е участвало в предишни обсъждания на въпроса. "Ще чуя какво той има да ми каже", заяви руският външен министър, имайки предвид Блинкен.

Американският държавен секретар каза в сряда, че Вашингтон е предложил на Русия сделка, предвиждаща освобождаването на американската баскетболна звезда Бритни Грайнър и друг американец – Пол Уилан. Според източник, запознат със случая, правителството на САЩ е предложило Уилан и Грайнър да бъдат разменени за осъдения руски търговец на оръжие Виктор Бут.

Лавров каза също, че Русия подкрепя политиката за "Един Китай", която Пекин отстоява във връзка с Тайван. "Нашата позиция, че съществува само един Китай, остава непроменена", заяви Лавров пред репортери в Ташкент. "Ние нямаме проблеми да подкрепяме принципа на суверенитета на Китай", добави той.

Руският външен министър заяви и че изявленията на френския президент Еманюел Макрон за безпокойството му от засилващите се връзки на африканските държави с Русия, са обидни и от френска страна е можело да се очакват по-етични изявления.

"Що се отнася до президента Макрон и неговите изявления, наистина като цяло бихме очаквали по-етично изказване от страна на французите. Защото той каза, ако си спомням правилно, приблизително следното - че е обезпокоен от военната и дипломатическата дейност на Русия в Африка и че дори не би я нарекъл сътрудничество, а подкрепа за напълно провалени, нелегитимни режими и хунти", каза Лавров.

"В крайна сметка, ако погледнете списъка с държавите, които посетихме в Африка, и ако той реагира на него, това е доста обидно за африканските страни, които въпреки всичко продължават да развиват последователно отношенията си с Руската федерация", подчерта той.

По-рано Макрон изрази безпокойство от разширяването на дипломатическите и военни контакти на Русия в Африка и недоволство от разпространяването на предполагаема лъжлива информация и на "нужни на Русия повествования" в Африка от хора, които той отказа да нарече журналисти.

Същевременно Макрон спомена откриването на нови бюра на руска информационна агенция в Африка. Президентът отправи твърдения също, че Русия  допълва дипломатическите си контакти с намеса на частни военни компании.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!