За политическо решение в Сирия настоява специалният пратеник на ООН Геир Педерсен. Това заяви той след 3-дневно посещение в страната. То е първото от избирането му на този пост, предаде АФП.

Пратеникът определи като "конструктивна" срещата си със сирийския външен министър Уалид Муалем. Предстои му и среща с основната опозиционна сирийска групировка. 

Педерсен заминава от Дамаск за ливанската столица Бейрут. Той обаче ще направи скоро ново посещение в Сирия. 

Припомня се, че Педерсен пое официално поста на 7 януари. Той е четвъртият пратеник на ООН от началото на конфликта преди 8 години и безкрайните опити за постигане на мир. Неговият предшественик, Стафан де Мистура, се оттегли миналата година по лични причини.

Франция ще запази военното си присъствие в Близкия изток през 2019 г. Това съобщи по-рано президентът на Франция Еманюел Макрон.

Макрон отбеляза, че извършената вчера атака в сирийския град Манбидж, при която загинаха американски войници, показва, че битката срещу ДАЕШ ("Ислямска държава") все още не е приключила.

Френският лидер също подчерта, че Париж ще продължи да изпълнява ангажиментите си към международната коалиция в Сирия и Ирак през тази година.

"Обявеното изтегляне от страна на нашия американски съюзник не трябва да ни отклонява от стратегическата ни задача да унищожим ДАЕШ", каза Макронв обръщение към въоръжените сили във френския град Тулуза.

През миналия месец президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че изтегля войските от Сирия, тъй като войната срещу ДАЕШ е спечелена.