Министерството на отбраната отменя спорен договор за изчисления в облаци на стойност 10 милиарда долара, който бе възложен на Microsoft, вместо на Amazon от администрацията на Тръмп.

Пентагонът обяви във вторник, че отменя договора Joint Enterprise Defense Infrastructure (JEDI) и вместо това ще търси нови решения за актуализиране на договора Joint Warfighting Cloud Capability (JWCC) с Amazon и Microsoft.

Договорът JEDI щеше да доведе до изграждането на система за съхранение в облак на „чувствителни“ военни данни и технологии, като изкуствен интелект, за Министерството на отбраната и би могъл да докара приходи до 10 милиарда долара за 10 години.

Спечелването на договора JEDI през 2019 г. от Microsoft срещу Amazon предизвика известни противоречия, изненадвайки много експерти в индустрията, които смятаха Amazon за по-силния кандидат за получаване на контракта.

Amazon подаде иск до Федералния иск на САЩ, оспорвайки решението, аргументирайки, че то е политически мотивирано от неприязънта на бившия президент Доналд Тръмп към тогавашния изпълнителен директор на Amazon Джеф Безос и Washington Post, който Безос притежава.

През март 2020 г. Пентагонът заяви, че желае да преоцени решението си за възлагане на поръчката на Microsoft. Сега Министерството на отбраната планира да го отмени изцяло и да поиска оферти за нов, актуализиран договор, както от Microsoft, така и от Amazon.

Министерството на отбраната заяви, че е решило да анулира договора „поради променящите се изисквания, повишената защитеност в облака и напредъка в индустрията“, в съобщение за пресата. Поради това договорът за JEDI „вече не отговаря на нуждите“, се посочва в съобщението.

Пентагонът ще поиска предложения от Microsoft и Amazon Web Services и ще приеме предложения и от други доставчици на услуги в информационен облак, които „също могат да отговорят на изискванията на министерството“, се казва в съобщението.Източник: bg-voice