Пътническият самолет на Международните авиолинии на Украйна, който се разби до Техеран, в резултат на което загинаха 176 души, е свален от иранска противоракетна ракетна система.


Това смятат представители на на Пентагона и на американските разузнавачи, съобщава „Нюзуик“.

Обрат в разследването на катастрофата на украинския Боинг в Техеран

Полет 752 на Международни авиолинии на Украйна е ударен от ракетна система Tor-M1, съобщиха трима служители по сигурността пред изданието.

Представител на Пентагона и източник от висшето разузнаване на САЩ заявиха, че, според оценката на американското военно ведомство, инцидентът е станал по случайност.

Експерти от IGTDS посочиха с каква ракета е свален украинският Боинг СНИМКИ

Самолетът вероятно е станал цел по грешка на ирански ракетни системи, които са били активни в сряда вечер, когато Иран изстреля ракети по две бази на САЩ в Ирак.

ДОСИЕ:

Тор (натовско наименование SA-15 Gauntlet) е съветски тактически зенитно-ракетен комплекс предназначен за атака срещу въздушни цели като изтребители, хеликоптери, безпилотни самолети, както и за защита от крилати и балистични ракети, пише bg.wikipedia.org.

Системата е на въоръжение в СССР от средата на 80-те години на 20 век, и е обозначена по ГРАУ като 9К330. Тор е и първата система в света предназначена за сваляне на крилати ракети като AGM-86 ALCM.

Ракетата на Тор е с дължина 3.5 метра и тежи 165 кг. Бойната глава е с тежест 15 кг, а максималната скорост която може да бъде достигната е около 2.8 мах или 2900 км/ч.

Максималната височина, която може да достигне ракетата е 12 000 метра, а насочването ѝ може да бъде както командно, така и радарно. Комплексът може да работи ръчно, с участието на оператор и автоматично.

В състояние на автоматичен режим, системата сама контролира определено въздушно пространство и самостоятелно изстрелва ракети срещу въздушни цели, които не са разпознати от системата „свой-чужд“.

Комплексът може да бъде приведен в бойна готовност за 3 минути, а в случай на необходимост – за 2. За една минута Тор е в състояние да порази до 8 въздушни цели.ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!