САЩ ще изпратят войски в България за съвместни учения и по-добра оперативна съвместимост. Това съобщи ръководителят на Пентагона Лойд Остин.

"България ще приеме американска рота бронетранспортьори "Stryker" от ФРГ за учения", каза той, цитиран от WorldAkkam.

Голям US военен конвой пристигна близо до северната българска граница

БЛИЦ припомня, че по-рано днес от Брюксел министърът на отбраната Стефан Янев потвърди разполагането на бойна група от НАТО у нас.

Ръководителят на Пентагона Лойд Остин поясни пък, че Вашингтон ще премести част от войските си от Германия в България с цел възможности за съвместно обучение и по-добра оперативна съвместимост.

"Бих искал да се обърна с благодарност към България, която точно днес се съгласи да приеме ротата "Stryker" на американската армия за възможности за съвместно обучение.

Тези войски ще отпътуват от Германия в близките дни и ще помогнат за осигуряване на нашата готовност и оперативната ни съвместимост с България като наш съюзник в НАТО", заяви Остин.

Страните от НАТО придвижват войските си към източните граници на блока по повод предполагаемите планове на Русия да нахлуе в Украйна. Министърът на отбраната на САЩ направи това изявление след поредица от твърдения, че Русия "със сигурност" не се готви да изтегли войските си от границата с Украйна, а напротив - довежда ги "до прага на НАТО".

US военният министър: Русия трупа запаси от кръв! Ето какво още прави

БЛИЦ припомня, че по-рано днес се разбра, че предстои поредното предислоциране на 100 до 150 американски военнослужещи от Германия с необходимата екипировка, щатно въоръжение и бойни припаси, както и с до 15 бойни машини на пехотата.

В съвместната подготовка участват сили и средства от Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия. Съвместните учения и тренировки обикновено са краткосрочни и помагат да се гарантира нашата готовност и оперативна съвместимост като съюзници в НАТО, уточнява БГНЕС.

Тази поредна ротация на американски военнослужещи в България е част от двустранното сътрудничество и обучение в областта на отбраната съгласно условията на сключеното през 2006 г. между правителствата на България и САЩ Споразумение за сътрудничество в областта на отбраната.

Съвместните учения повишават боеспособността на българските въоръжени сили и допринасят за оперативната съвместимост в национален и в съюзен формат и са значима част от процеса на постоянно адаптиране на Алианса към променената среда на сигурност и израз на приноса ни към колективната отбрана.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!