В американската база Ет-Танф се намират 500 души спецназовци и инструктори от САЩ, съобщи rusvesna.su. В района се базират групировките „Куват Шахид Ахмад Абдо”, „Усуд Шаркия” и „Лива Шухада Ел-Каратейн”.
По-рано те влизаха в състава на така наречената Нова сирийска армия, създадена от американците през 2015 г. С тяхна помощ САЩ поддържаха заплахата срещу Дамаск от североизток, благодарение на връзките с групировките от Източен Каламун и Източна Гута.
 

Именно те воюваха против сирийската армия и се опитваха да контролират пътищата през Сирийската пустиня. Американските наемници обаче претърпяха поражение и отстъпиха под прикритието на американската авиация в така наречената 55-километрова „зона за деконфликтация” в района на Ет-Танф. САЩ обявиха, че повече няма да подкрепят тези групировки, но им дадоха възможност да живеят с оръжие сред бежанците в лагера „Ер-Рубкан”.
 
Сега американците дават признаци, че възнамеряват изобщо  да напуснат района, изоставяйки бежанците и бившите си наемници на произвола на съдбата. Администрацията на Тръмп не виждала смисъл да разходва средства за тях и до края на годината тяхното финансиране щяло да бъде окончателно прекратено, съобщили от координационния център „Ал-Мук” в йорданската столица Аман.
 
Местни източници като AMN съобщиха, че американците вече са съкратили две трети от състава на „Джейш Магавир Ас-Саура” – единствената пълноценно поддържана групировка от САЩ. Уволнените бунтовници също се преселили в лагера „Ер-Рубкан” и около него, пише rusvesna.su.
 
Границата с Йордания продължава да е затворена. Йорданските граничари редовно унищожават джихадистите, проникващи откъм Ет-Танф, под предлог, че са терористи от ИД. Идва зима, хуманитарни конвои няма отдавна. Май настава време за преговори с Дамаск./БЛИЦ