Руската федерация все още е готова да реши проблема в Украйна по дипломатически път, но на собствени условия. Това заяви говорителят на президента на Русия Владимир Путин, Дмитрий Песков на брифинг с журналисти в Москва, пише "Труд". 

“Русия беше и остава готова за решение на украинските проблеми по дипломатически път - но спрямо своите собствени условия. Тук просто трябва да запомните, че тези условия бяха съгласувани в Истанбул. И те бяха съгласувани от страна и преговарящите на Русия и Украйна”, отбеляза говорителят на Владимир Путин.

Песков подчерта, че по-късно в Киев са се отказали това споразумение и са излезли от преговорния процес.

“Нашите условия са добре известни на украинската страна. По един или друг начин те ще бъдат гарантирани”, заяви още говорителят на Кремъл.

По-рано същия ден въоръжените сили на Русия съобщиха, че са унищожили склад с западни оръжия в близост до град Лвов в Западна Украйна, регион, граничещ с Полша.

“Руски високоточни ракети” унищожиха близо до Радехов, в района на Лвов, “склад с чуждестранно оръжие и боеприпаси, доставени на киевския режим от Полша”, се казва в изявлението на руската армия. Армията не предостави повече доказателства, за да докаже твърденията си.

Руските сили настояват, че са унищожили още четири склада за боеприпаси, включително един в района на Николаев и три в района на Донецк в Източна Украйна, както и склад за гориво в района на Николаев. Руската армия също твърди, че е убила повече от 50 украински войници по време на удар в района на Донецк.

Изявлението на Песков за възможен дипломатически изход от Украинската криза дойде на фона на информацията че в Истанбул е приключила успешно инспекцията на първият кораб, превозващ царевица от Украйна и плавателният съд беше пропуснат през Босфора към крайната си дестинация, Ливан.

Инспекцията е била извършена от съвместна комисия с представители на Турция, Русия, Украйна и ООН.

Това е първият кораб пристигнал от Украйна съгласно споразумението за безопасни доставки през Черно море на блокираното на украински пристанища зърно.

Договорът, подписано в Истанбул на 22 юли между Турция, Руската федерация, Украйна и ООН, предвиждащо безопасен износ на зърно и хранителни продукти от украински пристанища. Споразумението предвижда отваряне на три украински пристанища - Одеса, Черноморск и Южни, за зърното, което не можеше да бъде изнесено заради продължаващата вече шест месеца война между Русия и Украйна. Отделно в Истанбул бе установен Съвместен координационен център, който ще инспектира товарите.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук