Президентът на Украйна Петро Порошенко разкри какво мисли след срещата на лидерите на „нормандската четворка“, пише вестник „Независимая газета". Порошенко подчерта, че Украйна едностранно няма да излезе от Минските споразумения, независимо от това, че в страната се надига вълна от критики.
Президентът обясни, че отказът да се изпълняват договореностите би означавало отмяната на въведените от Запада антируски санкции, както и разпадане на международната коалиция, създадена с цел оказване подкрепа на Украйна. 

„Минск е единственият път към мира. Всеки, който днес напада Минските споразумения, е длъжен да понесе отговорността си… Алтернативите са две: военно разрешаване на конфликта и открито настъпление срещу Русия. Аз моля да се направи сравнение на военните бюджети (на Русия и Украйна)“, отбеляза държавният глава. Той обаче уточни, че не се отказва от идеята за връщане на метежните територии, тъй като логиката „територии в замяна на мир“ е неправилна. Според него отказвайки се от териториите, Украйна няма да получи мир. 

„Аз като украински президент, като гарант на конституцията и териториалната цялост на Украйна на никого няма да позволя да разделя украинските земи. Това се отнася както за Донбас, така и за Крим“, допълни Порошенко.