Много хора си мислят, че храната в кралския двор е като на пиршество от приказките. И благородниците се тъпчат със скъпи деликатеси. Всъщност ежедневното кралското меню е просто и здравословно. Това става ясно от разказите на готвачи работили в двореца.

Има някои основни правила, свързани с храната, които са препоръчителни за членовете на кралската фамилия.

Те трябва да избягват консумацията на някои морски дарове заради по-големия риск от хранително отравяне. Препоръчително е да пият само бутилирана вода. Това правило важи най-вече при пътувания в чужбина, заради риска от инфекции. Чесън, лук и подобни на тях храни е силно препоръчително да не се употребяват от кралските особи заради силната миризма. Друго условие е менюто да е здравословно, което значи повече плодове и зеленчуци, по-малко пържени и тестени храни.

По искане на кралица Елизабет II храни, които съдържат нишесте също не са желани на кралската трапеза. Десертите са желани и позволени, но в повечето случаи са плодове или леки десерти с черен шоколад или плодов конфитюр.

Важна особеност е, че голяма част от храната в кралския двор идва от собствени ниви и ферми, които гарантират качеството и.

Според бившия главен готвач на двореца, Дарън МакГрейди, кралицата внимателно подбира менюто, но не живее за да яде. МакГрейди казва, че основното изискване на кралицата, е храната да е съобразена със сезона и да има пресни плодове и зеленчуци. Любимите блюда на кралицата задължително включвали масло и сметана. Често си поръчва и ястия, приготвени на грил и салата.

Всеки ден от кухнята са длъжни да изготвят поне две версии за дневно меню, от което кралицата да определи кое харесва и кое не.

През 90-те години, когато принцеса Даяна все още живееше с принц Чарлз, в двореца се е приготвяла предимно традиционна английска храна. Младите принцове, Уилям и Хари, обаче обичали често да хапват пържено пиле, ориз и рибени кексчета.

 

Сред рецептите, които Макгрейди най-често приготвял за знатната фамилия, са салата от козе сирене, круши и карамелизирани орехи, телешко Уелингтън, ростбиф с йоркширски пудинг, яйца Дръмкилбо.

Любимите ястия на принцеса Даяна били омар Термидори и пудинг с хляб и масло. Принц Уилям най-много обичал шоколадова бисквитена торта и бананов флан.

Каролин Роб, готвач на кралското семейство в периода 1989 – 2000 г., споделя в книгата си „The Royal Touch", че принц Чарлз обичал да бъде изненадван с различни ястия. Когато бил малък той живял в провинциалното имение в Хайгроув, където се отглеждали много плодове и зеленчуци. Почти всичко, приготвяно в този дом, било домашно. Това се превърнало в предпочитание за принца до днес. Той харесва да се храни от градината.

Всъщност кралската кухня е много икономична, екстравагантните неща се приготвят само за големи събития“, обобщава разказа си шеф-готвач Каролин Роб.