Северна Корея продължава да разработва и тества нови оръжия; вчера Пхенян тества най-новата свръхзвукова балистична ракета с хиперзвукова бойна глава. Това съобщи Корейската централна информационна агенция (KCNA).

Според доклада на 2 април армията на КНДР успешно е изстреляла нова ракета със среден и голям обсег, Hwasongpo-16B, с „хиперзвукова планираща“ бойна глава.

По време на тестовете задачата беше да се потвърдят характеристиките на ракетата, както и „хиперзвуковата бойна глава“, което беше изпълнено.

Тестовете бяха счетени за успешни. След резултатите от тестовете лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун направи изявление, че Северна Корея е изпълнила успешно задачата за преобразуване на всички тактически, оперативни и стратегически ракети с различен обсег на двигатели на твърдо гориво.

Решена е и задачата за създаване на възможности за оборудването им с управляеми и ядрени бойни глави.Ракетата беше изстреляна към Японско море, измина хиляда километра на височина от 72,3 до 101,1 км, след което падна във водата.

Японските контролни органи оценяват височината на полета на севернокорейската ракета на 100 км и обхвата на 650.

Междувременно КНДР ще ускори изследването на космоса; правителството на страната си е поставило за цел да изгради космическа сила чрез проактивно внедряване на модерни и ценни планове за изследване на космоса в стратегически интерес на държавата.

Пхенян планира да изстреля още няколко сателита в орбита тази година, вероятно с руска помощ.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук