Губернаторът на Ню Йорк Андрю Куомо съобщи в събота, че броят на заразените в щата се е увеличил с над  3 000 и вече надхвърля 10 000, пише BG-VOICE.

В щата са извършени тестове на 45 437 граждани, които са установили 10 356 заразени.

„Колкото повече тествате, толкова повече позитивни намирате“, заяви Куомо, добавяйки, че в Ню Йорк се правят повече изследвания отколкото в Китай и Южна Корея.

В град Ню Йорк са регистрирани 6211 случая, което е повишаване с 1800. Понижава се броят новозаразени в окръг Уестчестър, докато в Лонг Айлънд нараства.

Хоспитализирани са 15% от заразените в щата, отбеляза губернаторът.

Куомо заяви, че очакванията са между 40 и 80% от нюйоркчани да се заразят с коронавируса, но властите се надяват това да стане постепенно, за да не се натоварва здравната система.

Междувременно щатските власти търсят допълнителни доставки на медицински изделия, за да подготвят временни лечебни заведения, заяви Куомо.

В усилията си да забавят разпространението на вируса, в петък властите призоваха бизнесите, които нямат отношение със справяне с епидемията да прекратят работа, а хората да си останат вкъщи. Поставени бяха и нови изисквания пред нюйоркчани.

“Вашите действия могат да навредят на моето здраве, това е“, заяви Куомо в петък.

Несъществените бизнеси, които бяха сведени до непълно работно време, получиха нареждане да прекратят работата си. Ограниченията ще се налагат с граждански глоби и задължително закриване на предприятия, които не са в съответствие.

В допълнение, уязвимите хора – тези над 70 години или с влошено здравословно състояние – трябва да спазват набор от правила, включително да останат в домовете си, с изключение на самотни разходки и избягване на градския транспорт.

От всички нюйоркчани се изисква също да останат у дома колкото е възможно повече.