Военнопленници от украинските въоръжени сили са се обърнали към украинския президент Володимир Зеленски. Те настояват държавният глава да престане да пренебрегва задълженията си и да ги върне у дома при семействата им.

"Вече повече от месец сме тук и никой не се занимава с нас. Всички са загрижени само за полка "Азов". По някаква причина никой не моли всички президенти на Европа, папата, Илон Мъск, да съдействат обмена ни. Ние също имаме семейства, деца, които имат голяма нужда от нас...

- Когато имаше нужда от нас, изпълнявахме задълженията си честно, бяхме "жив щит". Защо сега сме просто забравени и никой няма нужда от нас?", задават въпроса си украинските военнопленници.

Беларус ще проведе военни учения по границата с Украйна през юни

Планираните мобилизационни учения ще се проведат от 22 юни до 1 юли в Гомелска област в Беларус, която граничи с Житомирска, Киевска и Черниговска област в Украйна. Това съобщават беларуските медии, като се позовават на военния комисар на Гомелска област Андрей Кривоносов.

Според съобщенията, в учението ще участват военни комисари и организации на въоръжените сили на страната.

"По време на ученията движението ще бъде ограничено в определени зони в близост до военните съоръжения", уточнява Кривоносов.

По думите му са планирани стрелкови учения на полигони в Гомелска област.

Според изданията в страната, ученията ще се проведат с цел повишаване на нивото на бойната и мобилизационната готовност на военните комисариати, както и за подобряване на военните знания и практическите умения на новобранците.В тренировъчния лагер ще участват всички области на региона.

Освен това от 28 юни до 16 юли в окръг Жлобин ще се проведат лагери за военно обучение с наборни войници от териториалните войски. Събитията ще включват обучение по охрана и защита на териториални обекти, както и борба със саботажни и разузнавателни групи, каза Кривоносов.

Словакия е предала на Украйна 155-милиметрови гаубици САУ Zuzana 2. 

Министърът на отбраната на Словакия също е потвърдил предаването на оръжията. Това съобщава украинското издание "Страна", като се позовава на Defence 24.

Гаубицата има обсег на действие до 40 км.

Междувременно, заместник-министърът на информацията на Донецката народна република Даниил Безсонов е съобщил, че Донецк е обстрелван с американски гаубици M777 с калибър 155 мм, информират световните издания. 

"Вчера и днес те (украинските въоръжени сили) използваха срещу Донецк гаубици М-777 с калибър 155 мм, това са американски гаубици, калибър по натовски образец", заявява Безсонов. 

По-рано подобно мнение изрази и кметът на Донецк Алексий Кулемзин. 

Сутринта на 30 май украинските сили са обстреляли две училища и гимназия. В резултат на обстрела на града от страна на украинските въоръжени сили са убити шестима души, а 14 са ранени.