В Румъния ще бъда направен референдум за налагане на забрана за еднополови бракове, съобщи „Ройтерс“, позовавайки се на информация на управляващата Социалдемократическа партия. Народното допитване ще бъде направено тази есен, след като активисти – промотиращи традиционното семейство - събраха подписите на три милиона граждани за определяне на конституционна дефиниция на брака.

Според румънското законодателство конституцията на страната може да бъде променена след предложение на президента, правителството или поне 500 000 граждани. Парламентът трябва да одобри свикването на референдум.

Активистите събраха нужните подписи, защото настояват ясно да се определи дефиницията за брака, която според тях трябва да е съюз между мъж и жена, а не между хора от един и също пол.

Въпреки че и в момента еднополовите бракове не са разрешени в северната ни съседка, активистите настояват да има ясни ограничения в конституцията, които да определят законовите рамки на брака.

Техни противници обявиха, че с този ход се цели не само законово ембарго срещу хората с различна сексуална ориентация, но и за други нетрадиционни форми на семейството.