Експерти са получили официално потвърждение, че на Земята се е образувал напълно нов и доста висок подводен вулкан. 

Първата сеизмична активност е регистрирана в края на пролетта на 2018 г. Този вулкан достига височина от 820 метра, пише Science Alert.

Гигантският вулкан се намира край източния бряг на остров Майот. Той е дори по-висок от Кракатау, който е висок 813 метра. Заслужава да се отбележи, че най-големият вулкан на планетата се намира на границата на Аржентина и Чили. Той се издига до 6 893 метра и е възникнал след много силно земетресение, ударило района през 2018 г.

На 10 май настъпила сеизмична активност и след няколко дни е имало трус, чиято сила достигнала 5,8 по Рихтер. Експертите веднага разбраха, че причината е доста голямо вулканично събитие. В същото време епицентърът се намира на разстояние 50 километра от острова. Веднага там беше изпратена група учени, които откриха планина под водана. Преди това тя не била на това място.

Геофизикът Натали Фей и нейните колеги използваха специален многолъчев сонар, с помощта на който се оказа, че е направена карта на морското дъно. Площта на обекта е 8 600 квадратни километра. На дълбочина 3,5 километра експертите допълнително поставиха сеизмометри.

През 2019 г. са регистрирани повече от 17 хиляди подводни земетресения. Специалистите използваха получените данни, за да разберат как точно е образуван новият вулкан. Фей каза, че процесът на образуване е започнал директно от резервоар с магма, разположен на голяма дълбочина в астеносферата на планетата. Тектонските процеси от своя страна доведоха до факта, че литосферата е повредена и магмата пробива земната кора, излива се и причинява появата на гигантски подводен вулкан.

Превод: БЛИЦ