Издирването на изчезналия самолет МН370 не доведе до никакви резултати и съдбата на малайзийския Боинг продължава на е мистерия, но затова пък разкри цял един нов свят на дъното на Индийския океан, за който досега не се е знаело нищо, предава NBC.
И макар, че няма и следа от самолета, който изчезна на 8 март 2014 г. по време на най-скъпата издирвателна мисия в световната история изобщо, бяха направени много открития за Индийския океан, за които досега не се е знаело. Новите карти на дъното му са безценни за учените.
 


"Известно е, че само 10-15 процента от морското дъно е изследвано," твърди Стюард Минчин от Австралийския геонаучен институт. "Благодарение на тази операция Индийският океан става един от най-добре картографираните дълбоки водни басейни."

Издирването на Боинг 777, в който изчезнаха 239 пътници, продължи три години и се водеше от Австралия, Малайзия и Китай. Бяха щателно проверени 120 000 квадратни километра. Това, което спасителите открили, нямало нищо общо с изчезналата машина. Все пак открили един напълно нов свят, в който има и планина по-висока от Еверест.

Превод: БЛИЦ