Чарли Мънгър, проницателният заместник-председател на Berkshire Hathaway и инвестиционен партньор на Уорън Бъфет, почина на 99-годишна възраст във вторник, съобщиха от американския инвестиционен конгломерат, пише Флагман бг.

Мънгър изигра важна роля за превръщането на Berkshire в инвестиционна сила, отчасти като отклони Бъфет от стратегията за евтино закупуване на компании в затруднено положение, независимо от техните бизнес перспективи.

"Berkshire Hathaway нямаше да бъде изградена до сегашния си статут без вдъхновението, мъдростта и участието на Чарли", казва в изявление Бъфет, който е главен изпълнителен директор на Berkshire.

Смъртта на Мънгър приближава Berkshire и стотиците хиляди акционери към ера, в която инвестиционната империя на стойност близо 800 млрд. долара се управлява от по-малко позната група лидери.

Berkshire прекара повече от десетилетие в подготовка за този момент и за деня, в който 93-годишният Бъфет ще предаде управлението. Именно Мънгър случайно разкри, че Грег Абел, който се е издигнал в енергийния бизнес на Berkshire и сега е заместник-председател на нейното обширно незастрахователно подразделение, един ден ще наследи двойката, припомня Financial Times.

Абел е заобиколен от екип, подбран от Мънгър и Бъфет. Той включва редица стойностни инвеститори както в борда на директорите, така и в екипа, който решава как Berkshire да инвестира своя портфейл от акции на стойност 319 млрд. долара, които споделят с двамата милиардери подобен подход към анализа на ценни книжа.

Въпреки титлата заместник-председател, Мънгър беше много повече от заместник на Бъфет и често беше движещата сила на инвестициите.

Според хора, които са седели на една маса с него, Мънгър често е консултирал големите поглъщания, а в някои случаи сам е договарял детайлите. Страстта му към инженерните науки помогнала на компанията да направи редица инвестиции, включително в китайския производител на автомобили BYD.

Мънгър е роден на 1 януари 1924 г. в Омаха, Небраска. Той изучава метеорология, докато служи в армията по време на Втората световна война, преди да завърши право в Харвард.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук