В Лондон на 82 години днес почина саудитският милиардер и търговец на оръжие Аднан Хашоги, съобщиха от семейството му. Милиардерът, известен с екстравагантния си и разточителен начин на живот, страдаше от болестта на Паркинсон, пише vesti.bg.

През 70-те и 80-те години на 20 век той е един от най-богатите в света.

"Аднан Хашоги, саудитският петролен милиардер, който имаше навика да похапва хайвер, мерейки го на килограм, докато хвърляше по едно око на най-нашумелите фотомодели по кориците на илюстрованите списания" - така го описва Гордън Томас в книгата си "Тайната история на Мосад".

Хашоги е роден в Мека. Неговият баща Мухамед Хашоги е бил личен лекар на краля на Саудитска Арабия Сауд бин Абдул Азис, който управлява страната от 1953 до 1964 г.

Сестрата на Аднан е съпруга на предприемача Мохамед ал-Файед и майка на Доди ал-Файед, мъжът, който загина заедно с принцеса Даяна при катастрофата през 1997 г.

Аднан Хашоги учи в колеж в Египет, а по-късно в университети в Калифорния, Охайо и в Станфордския университет, но не завършва нито един от тях.

Неговата компания "Triad Holding Company" построява Triad Center в Солт лейк сити, САЩ.

През 70-те години започва търговия с оръжие, като посредничи между западни фирми и правителства от Близкия Изток.

Хашоги е и една от ключовите фигури в аферата, станала известна като "Иран-контри" - за продажба на американско оръжие на Иран, като печалбата използва за доставка на оръжие на опозицията в Никарагуа. Доставките правел с яхтата си 86-метровата си яхта Nabila, която по-късно е купена от Доналд Тръмп. Яхтата е снимана в един от филмите за Джеймс Бонд.

През 1988 г. Хашоги е арестуван в Швейцария и след тримесечно задържане е екстрадиран в САЩ, където е пуснат под гаранция.

През 1990 г. съдът го оправдава.

След съдебните процеси бизнесът му се срива и той продава голяма част от притежаваното.

Аднан Хашоги има пет деца - син и четири дъщери, от първата си съпруга - англичанката Сандра Дали.

По-късно той се жени за италианката Лаура Банчолини. Двамата се запознали, когато тя е на 17 г. През 1980 г. им се ражда син.

Преди дни БЛИЦ съобщи за историята на бизнесдамата Джил Дод, която беше 1 от 11 любовници и 3 съпруги в харема на Хашоги.

ДОСИЕ БЛИЦ:

Аферата "Иран-контри" е най-големият скандал по времето на президента на САЩ Роналд Рейгън. 

Тайни оръжейни продажби на Иран, подкрепа за контрите в Никарагуа: преди повече от 30 години години външната политика на американския президент Роналд Рейгън бе разобличена пред очите на целия свят, припомни преди време аферата Дойче веле.

Началният тласък на аферата, влязла в историята под името "Иран-контри", дойде от Ливан. На 25 ноември 1986 един бейрутски вестник изнесе информация за тайни оръжейни доставки на Иран - една страна, срещу която САЩ бяха наложили всъщност ембарго. Оръжията били един вид откуп за освобождаването на американците, държани като заложници в Иран.

Много скоро се разбра, че цялата операция е била организирана от Оливър Норт и Джон Пойнтдекстър, висши военни и членове на Съвета за национална сигурност на Белия дом. Те незабавно подадоха оставка. Роналд Рейгън, все пак господарят в Белия дом тогава, твърдеше, че не знаел нищо: "Не сме въртели никаква, повтарям никаква оръжейна търговия с Иран, нито пък ще го сторим в бъдеще".

Истината е, че операцията е била одобрена лично от Рейгън, както доказа подписът му под едно писмо. Оказа се, че на Иран са били продадени над 1500 танка и зенитни ракети. Но това беше само върхът на айсберга. Защото Иран не само освободи заложниците, но и плати милиони за оръжията; пари, които Норт и Пойнтдекстър по тъмни канали насочиха към никарагуанските контри.

През 1979 сандинистите свалиха диктатора Сомоса в Никарагуа. САЩ решиха, че стратегическите им интереси в региона са застрашени и започнаха да финансират частите от националната гвардия на Сомоса, така наречените контри, които се формираха в съседен Хондурас. Контрите се финансираха с трафик на наркотици. Обучението им бе поверено на американското ЦРУ, което толерираше наркобизнеса им.ЦРУ измисли една коварна стратегия: контрите трябваше да дестабилизират Никарагуа, като тероризират местното население, включително с избиването на беззащитни мъже, жени и деца.

Какво точно е знаел Рейгън?
Неизвестните остават
"Не се срамувам ни най-малко за това, което направих. Беше ми дадена заповед, която аз се опитах да изпълня", заяви навремето полковник Норт пред специалната разследваща комисия на американския Конгрес. Кой в Белия дом е знаел за цялата операция, и най-вече - какво е знаел президентът Рейгън?
"Не, не съм", отговаря Пойнтдекстър на въпроса дали е информирал някога президента, че парите от Иран отиват за контрите. Пойндекстър, Норт и министърът на отбраната трябваше да подадат оставка. Директорът на ЦРУ почина по време на разследването. А Рейгън, макар и с накърнена репутация, остана на власт.