Пандемията от коронавирус е в разгара си и като се има предвид мащаба на кризата, която обхвана цяла Европа, мнозина си задават въпроса дали ще имат възможност да прекарат лятната си почивка в слънчева Гърция – една от любимите дестинации на туристите от региона, пише електронното издание на македонския вестник „Слободен печат“.

Въпреки че е трудно да се предвиди точно колко дълго ще продължи пандемията от коронавирус, гръцките лекари изразиха надежда, че и това лято красивите плажове в страната ще посрещат туристи. „Ще бъде трудно да се предвиди бъдещето, но Гърция се справя много добре. Ако броят на заразените и починалите значително намалее, ще обсъдим смекчаващи мерки“, увери генетикът Емануел Дермикакис, председател на Националния съвет на Гърция за изследвания в областта на технологиите и иновациите.
 „Вярвам, че от май мерките ще започнат да отслабват, но постепенно, според стратегията, с приоритети. Вярвам, че хората ще могат спокойно да отидат на плажа през юли и може би дори да пътуват до островите. Но всичко това ще се случи, само ако развитието е такова, каквото е сега“, обяснява експертът. Йоргос Сурвинос, професор по клинична вирусология в Университета на Крит, твърди, че трябва да се изчака да мине и месец април, преди да бъде обсъждана промяна на ограничителните мерки и тяхното постепенно смекчаване.

По данни на Министерството на здравеопазването в Атина в Гърция до момента са регистрирани 1755 заразени с новия коронавирус, както и 79 смъртни случая. Страната активно предприема защитни мерки – училищата и университетите, а по-късно и парковете бяха затворени за посещение. Магазините са заредени и гражданите имат право да излизат, но при строги условия на контрол. Гърция също обяви въвеждането на значителни мерки за подпомагане на населението в кризата, причинена от пандемията от коронавирус.