Подводница достигна до най-дълбоко потъналия кораб в света и достигна USS Johnston, който се намира на 6,5 км под повърхността на Филипинско море в Тихия океан, съобщава БиБиСи.

Изследователите прекараха няколко часа в проучване и заснемане на останките в поредица от гмуркания. Миноносецът на американския флот с дължина 115 метра потъва по време на битката при Самар през 1944 г. след ожесточена битка с голям флот от японски военни кораби.
 
Виктор Весково, който ръководи експедицията и пилотира подводницата, коментира: "Останките толкова дълбока, че там има много малко кислород и макар че има малко замърсяване от морския живот е изключително непокътнат, с изключение на щетите, понесени в жестоката битка."

Останките от USS Johnston са открити за първи път през 2019 г., а части от разрушителя са заснети с дистанционно управлявана подводен апарат (ROV). Голяма част от останките са по-дълбоко, отколкото ROV успява да достигне, така че за тази експедиция е използвана подводница DSV Limiting Factor.

Източник: iStock
Подводницата има дебел 9 см титаниев корпус под налягане, в който могат да се поберат двама души и той може да стигне всякаква дълбочина. Преди това е използвана са изследване най-дълбоката точка в океана, Марианската падина, която се намира на почти 11 км, както и за проучване на Титаник.

Виктор Весково, заедно с инженера Шейн Айглер на едно гмуркане и военноморският историк Паркс Стефенсън на друго, са успели да проучат и заснемат разрушителя. Весково коментира, че идентификационният номер на корпуса - 557 - се вижда ясно от двете страни на носа му, а две оръдейни кули са непокътнати.

"Оръжейните кули са точно там, където би трябвало да бъдат, дори сочат в правилната посока, в която смятаме, че е трябвало да бъдат, тъй като корабът е продължавал да стреля докато потъва", обясни той. "Видяхме и двойните торпедни стелажи в средата на кораба, които бяха напълно празни, защото с изстреляли всички торпеда по японците."

Сега екипът работи с военноморски историци с надеждата да хвърли повече светлина върху битката от Втората световна война. Сравнително малкият USS Johnston е сериозно превъзхождан от японския флот, който включва най-големия боен кораб на Япония.

От 327 души екипаж само 141 оцеляват в битката. По време на експедицията не са открити човешки останки или дрехи, екипът е положил венци преди и след гмурканията.