Основната опозиционна партия в Македония ВМРО-ДПМНЕ обяви, че празнуването на поканата на страната в НАТО, което премина в събота в 15 града на страната, е безпричинна загуба на бюджетни средства.

По инициатива на министър-председателя Зоран Заев в Скопие и в още 14 града в събота вечерта преминаха празнични концерти, на които той и членовете на правителството поздравиха гражданите за получаването на поканата. Разходите за честванията все още не са обнародвани, но се очаква това да се направи следващата седмица.

„Това, което Заев представя като успех, гражданите го получиха още преди 10 години. Македония изпълни всички условия за влизане в НАТО още през 2008 г. Зоран Заев харчи парите на гражданите за еднодневно празнуване, за което няма повод и причини. Това ще се запомни в историята на държавата като празнуване на преименуването на страната“, пише в официално заявление на опозиционната партия.

Министърът на външните работи на Гърция Никос Коцияс и неговият македонския колега Никола Димитров порано подписаха споразумение за новото конституционно има на страната - Република Северна Македония. Продължаващият повече от 25 години спор за името между Атина и Скопие пречи на приемането на Македония в НАТО и в ЕС.