Съветникът на украинския президент Михаил Подоляк отхвърли вероятността Киев да е замесен във взривяването на автомобила, в който загина руската журналистка и политолог Даря Дугина, пише БГНЕС.

„Подчертавам, че Украйна определено няма отношение към това“, цитира думите му украинското електронно издание „Лига“. Дъщерята на приближения на руския президент Владимир Путин Александър Дугин – Даря, беше убита тази нощ, след като автомобилът, който е шофирала, се взриви.

От руската прокуратура обявиха, че убийството на 30-годишната Даря Дугина е планирано предварително и има поръчков характер.

Преди да загине, Даря е била на фестивала "Традиция" в Московска област. Автомобилът е бил паркиран на паркинга и за никого не е било трудно да стигне до него, съобщиха служители на правоохранителните органи. Предполага се, че неизвестни лица са заложили взривното устройство в колата.

"Имаше много гости на фестивала, хората паркираха коли отляво и отдясно по Звенигородското шосе, където се намира имението Захарово. Имаше и паркинг, който на практика беше зает от автомобили. Джипът, с който Даря Дугина напусна събитието, също беше паркиран там.

На входа на паркинга не е имало никаква проверка, така че взривните материали са могли да бъдат поставени навсякъде и на всекиго, което и се е случило", обясни събеседникът на агенцията.

Първи подробности за експлозията, убила дъщерята на Дугин - той самият е в болница

Органите на реда съобщиха, че на входа на имението е имало звено на пътна полиция и служители на пътна полиция са регулирали движението. Рамки за проверка са били разположена непосредствено на входа на събитието.

На 20 август вечерта в автомобил Toyota Land Cruiser, пътуващ край село Болшие Вяземи, Московска област, се активира поставеното взривно устройство и автомобилът избухва. Установено е, че то е било поставено под долната част на автомобила от страната на шофьора. Дария Дугина, която е шофирала автомобила, е загинала на място. По случая с убийството е образувано наказателно дело, което ще бъде разследвано от централния апарат на Следствения комитет на Руската федерация.

Версията за украинска следа в инцидента беше лансирана в неделя от ръководителя на Донецката народна република Денис Пушилин, както и от члена на съвета на военно-гражданската администрация на Запорожка област Владимир Рогов.

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че ако компетентните органи потвърдят версията, че Даря Дугина е била убита от украинци, тогава става въпрос за "провеждана от Киев политика на държавен тероризъм".

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук