Неаполитанците ще могат да се наслаждават на две откраднати творби на Ван Гог през 2002 година в Амстердам, открити през септември в скривалище на Камората. Двете платна "На излизане от църквата в Нюнен" и "Изглед към морето в Схевенинген" бяха изложени пред обективите на фотографите в музей "Каподимонте" в Неапол.
Експозицията ще продължи почти три седмици, предаде БНТ. Двете малки картини са с изключителна историческа стойност за осмислянето на творческото начало на Ван Гог с маслени бои.

Те ще бъдат изложени до 26 февруари, преди да отпътуват отново за Амстердам. Директорът на музея "Ван Гог" в Амстердам Акесл Рюгер изтъкна, че временната изложба е подредена в Неапол в знак на благодарност към града и към Италия. Точният маршрут на двете произведения тъне още в мистерия.

Двамата крадци, които избягаха през прозорец от музея "Ван Гог" заедно с платната бяха арестувани бързо, но не казаха нищо за това какво са направили с произведенията. Италианската полиция попадна случайно на картините, след като тръгна по следите на международна мрежа на наркотрафиканти през септември миналата година.

Те бяха скрити в Кастеламаре ди Стабия на около 30 километра от Неапол в магазин, принадлежащ на член на Камората.