Поне трима канадски военни полицаи са получили нареждане да започнат да играят играта „Pokemon Go” в няколко от базите в страната. Това се е случило, след като множество хора са започнали да влизат във военните бази, за да хващат „покемони“, каквато е и целта на играта, съобщава АФП.

Нашествениците не са били чужди агенти, а фенове на популярната игра за мобилен телефон, която проследява локацията на играчът, а целта й е той да „хване“ възможно най-много от виртуалните герои на играта, които се появяват на различни локации по целия свят.

Понякога „покемони“ се появяват и на места с ограничен достъп, което и преди е водило до инциденти.

Малко след като играта излиза през 2016 г., според доклади на канадската армия, публикувани от местните медии, ръководството на военните бази започнало да се чуди защо все повече хора започват да нахлуват в тях.

„Моля информирайте командирите, че явно Форт Фронтенак (канадска военна база) е „Покефитнес“ и „Покестоп“, пише в свой доклад Майор Джеф Монагън от базата Кингстън.
„Ще съм съвсем честен и ще кажа, че си нямам представа какво е това“, добавя той в своя доклад, който беше разсекретен по-рано.

Поне трима различни военни полицаи, от различни бази в страната, са получили задачата да обикалят своите постове с телефон и тетрадка в ръка и да търсят „покемони“ и „инфраструктура“ от играта.

„Трябва да наемем някое 12-годишно дете да ни помогне с това“, пише в друг доклад ескпертът по сигурността Дейвид Левеник.

Малко след излизането на играта се наложило дори въоръжените сили да излязат с официално обръщение към хората да не влизат в базите в търсене на „покемони“, след като множество хора били хванати да правят именно това.