Още петима британски министри подадоха оставки и призоваха премиера Борис Джонсън да напусне поста си. Така общият брой на подалите оставка от вторник вечерта досега депутати тори стана 27.

"Добросъвестно трябва да Ви помолим, за доброто на партията и страната, да се оттеглите", се казва в писмото им до Джонсън, докато призивите към него да подаде оставка от средите на управляващите консерватори се множат. 

По-рано днес стана ясно, че министърът по въпросите на децата и семействата Уил Куинс и младшият министър на транспорта Лора Трот са сред напусналите.

Куинс заяви, че напуска, след като е получил „неточни“ инструкции за направено от министър-председателя Борис Джонсън назначение на политик, срещу когото е имало оплаквания, предават Ройтерс и БТА.

„Благодаря Ви, че се срещнахте с мен снощи и за искреното Ви извинение във връзка с инструкциите, които получих от (Даунинг стрийт) номер 10 преди срещата с медиите в понеделник и които сега знаем, че са били неточни“, заяви Куинс в изпратеното до Джонсън писмо с оставката си, публикувано в Twitter.

„С голяма тъга и съжаление усещам, че нямам друг избор освен да връча оставката си като министър по въпросите на децата и семействата, след като добронамерено приех и повторих тези уверения“, каза той.

Младшият министър на транспорта Лора Трот пък заяви, че напуска поради „загубата на доверие в правителството”.

Припомняме, че във вторник британските министри на здравеопазването и на финансите подадоха оставки.

Министърът на здравеопазването Саджид Джавид обяви оставката си, заявявайки, че "не може повече да продължава (да заема поста) с чиста съвест". Малко след това и финансовият министър Риши Сунак обяви, че се оттегля от правителството.

Това стана в момент, когато Борис Джонсън се извини, че е допуснал грешка и не е разбрал, че бившият заместник отговорник по партийната дисциплина на консерваторите в парламента Крис Пинчър не е подходящ за този пост. Пинчър е обвинен в непристойно сексуално поведение.

Самият Джонсън заяви, че правителството не трябва да подава оставка, когато в страната има криза. В същото време дори неговите съпартийци настояват да напусне премиерския пост.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ