World Central Kitchen, организация с нестопанска цел за хранителна помощ, основана от известния готвач Хосе Андрес, обяви в понеделник, че търси повече информация след съобщенията, че няколко нейни служители в Газа са били убити.

Групата каза, че ще сподели повече информация едва след като научи повече за предполагаемата атака, пише Politico в статия, преведена специално за БЛИЦ.

„Запознати сме със съобщенията, че членове на екипа на World Central Kitchen са били убити при нападение, докато са работили в подкрепа на усилията ни за хуманитарна доставка на храна в Газа“, каза говорител на World Central Kitchen. „Това е трагедия. Хуманитарните работници и цивилните никога не трябва да бъдат мишена.

Андрес описа работниците като „ангели“ в изявление в социалните медии, приписвайки смъртта им на „въздушен удар на IDF“. Той призова Израел „да спре това безразборно убийство“.

Израелските сили за отбрана не потвърдиха, че стоят зад удара, но казаха в изявление, че ще извършат „задълбочен преглед на най-високо ниво“, след като снимки, показващи убитите хуманитарни работници, започнаха да циркулират в социалните медии.

„Израелските отбранителни сили полагат големи усилия, за да осигурят безопасна доставка на хуманитарна помощ и работят в тясно сътрудничество с WCK в жизненоважните им усилия за предоставяне на храна и хуманитарна помощ на хората в Газа“, се казва в изявление на израелските отбранителни сили относно съобщенията. платформа Telegram.

Андрес създаде World Central Kitchen през 2010 г. като високопоставена организация за оказване на помощ при природни бедствия и военни зони. Той често използва своята знаменитост, за да повиши осведомеността за хуманитарните нужди, включително в Украйна и Хаити.

Организацията участва на видно място в усилията за подпомагане на Газа от 7 октомври, като най-вече ръководи изграждането на импровизиран кей, който позволи на кораб, нает от испанската група за търсене и спасяване Open Arms, да изпрати 200 тона храна и вода до анклав.

На пресконференция, проведена в болницата на мъчениците в Ал Акса в понеделник, бяха показани паспортите на чужди граждани от Великобритания, Полша и Австралия, които очевидно съответстват на телата, извадени от района на удара.

Един от убитите беше идентифициран като палестинец, описан на пресконференцията като шофьор на хуманитарните работници по време на стачката. Някои от загиналите изглежда са били облечени с логото на World Central Kitchen.

Говорейки на конференцията, Исмаил ал-Тхауабта, ръководител на правителствения медиен офис в Газа, каза, че е „време всички да излязат и да осъдят кланетата, извършени днес, засягащи четирима чужди граждани, работещи в Ивицата Газа“.

В изявление говорител на Министерството на външните работи и търговията на Австралия каза, че разследва докладите, като ги нарече „много тревожни“.

„Бяхме много ясни, че очакваме хуманитарните работници в Газа да имат безопасен и безпрепятствен достъп, за да извършат своята животоспасяваща работа“, добави говорителят.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук