Представители на администрацията на президента на САЩ Джо Байдън се съмняват, че Киев ще успее да постигне напредък на бойното поле дори с новия пакет помощ от близо 61 милиарда долара, съобщи Politico, цитирайки трима неназовани американски служители.

"Ще получат ли това, от което се нуждаят, за да спечелят? В крайна сметка да, но това не им гарантира победа“, цитира изданието един от източниците.

Динамиката на бойното поле се е променила значително през последните месеци, казват служители.

Според тях това отчасти се дължи на липсата на боеприпаси от украинска страна, но дори след отпускането на помощта ще са необходими сериозни усилия за "възстановяване на месеци и години на териториални загуби“. В същото време САЩ поставят под въпрос тактиката и приоритетите на Киев, особено след провала на контранастъплението миналата година, отбелязва изданието.

Както отбеляза на брифинг в сряда съветникът на президента на САЩ по националната сигурност Джейк Съливан, Съединените щати допускат възможността за нови тактически успехи на Руската федерация през следващите седмици, въпреки възобновяването на американските доставки на оръжие.

Сенатът на САЩ гласува в сряда за приемане на законопроект за чуждестранна помощ за съюзниците на Вашингтон, включително Украйна, Израел и администрацията в Тайван.

По-специално, почти 61 милиарда долара ще бъдат изпратени в помощ на Украйна, от които 23,2 милиарда ще бъдат използвани за попълване на оръжията, прехвърлени в нея от складовете на Пентагона, 13,8 милиарда ще бъдат изразходвани за военни покупки за Украйна на открития пазар, 11,3 милиарда ще да се използва за осигуряване на "настоящите военни операции на САЩ в региона".