Макар и без официален статут в Белия дом Иванка Тръмп се оказва влиятелен играч. Само през изминалата седмица първородната дъщеря на президента Доналд Тръмп взе участие в политическа среща с бизнес шефове и придружи баща си при посещение във ВВС базата в Доувър, щата Делауер, за посрещане на тленните останки на американски военноморски "тюлен", загинал при военна акция в Йемен. Тя бе домакин на среща на бизнес лидери в дома си, където се обсъждаха политически въпроси, и използва влиянието си зад кулисите на Белия дом, съобщава БТА.
Всички тези прояви фокусират вниманието върху ролята, която 35-годишната Иванка Тръмп очаква да играе, след като се оттегли от шефските си позиции в "Тръмп органайзейшън" и във фирмата, стояща зад собствения й моден бранд, и се премести във Вашингтон. Засега обаче не тя, а нейният съпруг Джаред Къшнър има официално назначение в администрацията. "Баща ми ще бъде президент и аз се надявам да бъда до него и да го подкрепям, да подкрепям онези каузи, с които съм се ангажирала през цялата си професионална кариера", каза Иванка Тръмп в предаването "20/20" на телевизия Ей Би Си миналия месец.

Няма наложени модели на поведение за член на първото семейство, който има видна роля извън Белия дом, или пък за първа дъщеря с толкова голямо влияние вътре в Белия дом. Иванка Тръмп се опита да сложи край на предположенията, че тя ще бъде заместник на първата дама, които се засилиха, след като доведената й майка Мелания Тръмп реши да остане в Ню Йорк, където синът й Барън ходи на училище. Иванка каза пред Ей Би Си, че "има само една първа дама". Но придружаването на президента при пътуването му в Доувър беше ангажимент, който е обичаен за президентска съпруга.

Във Вашингтон Иванка Тръмп продължи усилията си по събиране на информация за политиката към работещите жени. Тя даде вечеря в дома си за много от бизнес лидерите, участвали в среща в Белия дом, включително шефовете на "Уолмарт", "Дженерал мотърс" и "Джонсън и Джонсън", твърдят хора, запознати със събитието. Те пожелаха анонимност, защото не са оторизирани да говорят за частна вечеря.

Иванка Тръмп взе отношение и по политически въпрос. Заедно с Къшнър тя се изказа срещу евентуален президентски указ, който би засегнал трудовите права на хората с нетрадиционна сексуална ориентация и подкрепи изявление на Белия дом с обещание да не се променя президентски указ от 2014 г., който защитава работещи за федерални фирми от дискриминация по същия признак, каза човек, запознат с ролята на Иванка Тръмп в дебатите по този въпрос. За това първо съобщи сайтът "Политико", цитиран от БТА.