Полша ще отпусне допълнителни 100 милиона злоти (25,3 млн. долара), за да укрепи разузнавателните си служби.

Това заяви премиерът Доналд Туск, като предупреди за нарастващата заплаха от страна на Русия, предаде Ройтерс.

Полша твърди, че мястото ѝ като разпределителен център за доставки за Украйна е превърнало страната в ключова цел за разузнаването на Москва, опасения, които се засилиха миналата седмица, когато съдия, който е имал достъп до военни тайни, избяга в Беларус - съседка и съюзник на Русия.

"Реших да отделя 100 млн. злоти от своя резерв - резерва на министър-председателя - за укрепване на вътрешната сигурност и разузнавателните служби", заяви на пресконференция Туск.

Той каза, че руските усилия за дестабилизиране на европейските страни, по-специално Полша и балтийските държави, са се засилили в навечерието на европейските избори през юни.

"Ще трябва да инвестираме повече ресурси, време, повече действия, когато става въпрос за нашите специални служби", каза полският премиер. 

Въпреки това той заяви, че все още няма нищо, което да показва, че няколкото големи пожара в Полша през последните дни са причинени от външни сили.

Туск отбеляза също, че полските служби са предотвратили редица опити за саботаж. "През последните десетина седмици, благодарение също на подкрепата на нашите съюзници, Полша предотврати опити за саботаж и палежи", каза той.

Туск добави, че Полша вероятно ще получи средства от ЕС като помощ за укрепване на границата с Беларус.