Полша реши да прекрати междуправителственото споразумение с Русия за газопровода "Ямал-Европа". Това обяви полският министър по въпросите на климата и околната среда Анна Москва , цитирана от "Ройтерс".

"Руската агресия срещу Украйна потвърди колко е правилна решимостта на полското правителство да стане напълно независимо от руския газ. Винаги сме знаели, че "Газпром" не е надежден партньор", написа тя в "Туитър".

Прекратяването на договора беше естествена стъпка след спирането на руските доставки за Полша миналия месец, което беше нарушение на договора, подчерта Москва и поясни, че този ход не засяга газовите потоци от Германия към Полша през газопровода, управляван от полска организация.

Варшава отказа да плаща руското синьо гориво в рубли, каквото беше искането на Кремъл.

Полша многократно е заявявала, че няма намерение да удължава дългосрочния договор, който трябваше да изтече в края на 2022 г. През 2019 г. полската газова компания PGNiG уведоми "Газпром", че планира да прекрати договора на датата му на изтичане.

В ефира на Полското радио пълномощният представител на правителството за стратегическата енергийна инфраструктура Пьотър Наимски заяви, че на 13 май правителството е приело резолюция за прекратяване на подписаното през 1993 г. междуправителствено споразумение с Русия за доставка на газ.

Официално уведомление трябва да бъде изпратено днес, уточнява news.bg.

Докато полският участък от газопровода "Ямал-Европа", който свързва Русия със Западна Европа, е собственост на съвместно предприятие между "Газпром" и PGNiG, работата му е под контрола на полската държавна газопреносна компания Gaz-System.

Междуправителствените споразумения с Русия, които нарушават европейското законодателство, вече не трябва да бъдат в сила, подчерта Москва. Тя посочи, че газопроводът функционира в съответствие с европейското законодателство, което позволява без прекъсване да се използва за реверсивни доставки на газ от Германия до Полша.

Полша използва реверсивните доставки от Германия като един от алтернативните маршрути за доставка на газ, след като Русия прекрати вноса на синьо гориво към страната.