Числеността на въоръжените сили в Полша достигна 128 хиляди войници, въпреки че доскоро се смяташе, че 100-хилядна армия ще бъде напълно достатъчна за нея, пише "Поглед инфо".


Но сега Варшава силно мечтае за 200-хилядна армия. За сравнение: съседната огромна Русия има армия от едва 850 хиляди. В същото време полската армия се счита за една от най-мощните по подготовка в НАТО. При какви условия полската армия ще се превърне в сериозен проблем за Русия?

През последните четири години силата на полската армия нарасна с повече от една трета. Според министъра на националната отбрана на Полша Мариуш Блашчак във вторник, ако през 2015 г. армията е наброявала 95 хиляди войници, сега тя е 128 хиляди.

Министърът призна, че вижда своята мисия да направи възможно най-много млади хора военни. По-рано Блашчак, който заема поста си от две години, изрази надежда, че броят им ще се увеличи най-малко до 200 хиляди души.

Както напомни министърът, в сегашния бюджет почти 50 милиарда злоти (13,1 милиарда долара) са отделени за целите на отбраната. „Това е 2,1% от БВП. Въоръжението дава сигурност. Социалното и икономическото развитие е невъзможно в състояние на риск, което не се интересува от сигурността “, убеден е Блашчак.

Както по-рано бе отбелязано от германското издание „Билд“, освен редовни войски, в Полша се обръща голямо внимание на милицията - доброволци, които преминават курсове за обучение с американски инструктори.

Програмата за обучение на партизаните стартира, след като партията „Право и справедливост“ дойде на власт през 2015 г. Сега доброволните обединения наброяват 20 хиляди души, повече от 2 хиляди от тях са жени. До 2024 г. властите планират да увеличат броя на милициите до 53 хил. В случай на война ще трябва да работят в тясно сътрудничество с армията.

През есента на 2018 г. в Полша започна формирането на четвърта дивизия с пълна сила, която в бъдеще ще защитава Варшава от изток - от „историческата“ посока. Сега полската армия има три дивизии с променлив състав, както и много отделни бригади и батальони.

Както обясни бившият заместник-председател на комисията по международни въпроси на полския парламент, професорът по политически науки Тадеуш Ивински, по времето на Полската народна република армията наброява 450 хиляди, а след падането на социализма цифрата от 100 хиляди се счита за неофициален стандарт на числеността на армията в продължение на много години.

„Днес младите хора много рядко мечтаят да станат войници или офицери. Силата на държавата се оценява не само от броя и качеството, но и от нивото на икономиката и консолидацията на обществото “, подчерта Ивински.

„В същото време правителството не крие, че вижда основната заплаха от Руската федерация. Указва, че районът на Калининград е наситен с ракети и други оръжия. Имаме повече от 230 километра обща граница “, каза експертът.

Събеседникът припомни, че Варшава разширява сътрудничеството в рамките на НАТО, провеждайки съвместни учения. Като част от своите отговорности в НАТО, Полша отговаря за сигурността на противовъздушната отбрана на прибалтийските страни.

В същото време бившият депутат подчерта, че армията не участва във военни конфликти. Вярно, полски войници присъстват в Ирак, но в състав от 200 души.

В началото на нулевите години полските войници бяха част от международната коалиция на САЩ в Афганистан (1700 души), но напуснаха страната през 2014 г.

Редовно в Полша са разположени около 1000 американски военни. „Съдейки по прогнозата, ще има повече американски войници. Правителството би искало да доведе  техния брой до 5000 души “, заяви Ивински.

Въпреки че бюджетът за отбрана бързо нараства, критика се изразява от министерството на отбраната заради застаряващия флот и липсата на бойни самолети, в частност хеликоптери, добави екс-депутатът.

В същото време Ивински отбеляза, че в обществото има значителен дял от онези, които призовават за намаляване на военните разходи, в замяна на увеличаване на разходите за здравната система - в страната няма достатъчно лекари или медицински сестри.

Според откритите източници Полша разполага с почти 900 танка. В НАТО страната е на четвърто място след САЩ, Турция и Гърция по този параметър. Много поляци се гордеят със собствените си танкове RT-91 (базирани на Т-72), но имат и немски леопарди-2А4, Т-72. Бойната авиация включва 90 Ми-24, Ми-2УРП, 43 бойни хеликоптера W-3W, изтребители МиГ-29 (около 30) и почти 50 F-16.

Полският флот разполага с пет дизелово-електрически подводници, две фрегати с управлявани ракетни оръжия, една корвета, един щабен кораб, два разузнавателни, пет ракетни, осем десантни и 20 минополагащи кораба.

Има и бивши американски фрегати, две дузини миночистачи и други съдове. Специалните сили, които са създадени през 2007 г., се считат за едни от най-боеспособните. Броят им достига 3000 души.

В същото време, военният бюджет на Полша през 2018 г. възлиза на 11,6 милиарда долара. Според закона за модернизация и финансиране на въоръжените сили на страната, подписан през 2017 г. от президента на Полша, се планира увеличаване на разходите за нуждите на армията до 2,1% от БВП през 2020 г. до 2,5% от БВП до 2030 г.

Разходите ще се увеличат с общо 117,2 милиарда злоти (32 милиарда долара). Полша е една от шестте страни от НАТО, които изпълняват изискванията на Алианса да изразходват поне 2% от БВП за отбрана.

Значителна част от този бюджет се изразходва за закупуване на американско оръжие. И така, през есента Варшава изпрати до Вашингтон заявка за закупуване на пет транспортни самолета „Херкулес“ C-130H - в допълнение към петте вече налични. По-рано САЩ се съгласиха да продадат на Полша 32 изтребителя F-35 за 6,5 милиарда долара.

Блашчак заяви, че този договор трябва да бъде подписан преди края на януари. „Сътрудничеството със САЩ е добър начин, защото е най-силният съюзник на НАТО. Разширяването на американското присъствие е важно за нашата сигурност “, каза ръководителят на министерството на отбраната.

Според първия вицепрезидент на Академията за геополитически проблеми и доктор на военните науки Константин Сивков бойният потенциал на Полша не е за подценяване. „Полската армия е една от най-добрите в НАТО.

Освен това трябва да се помни, че националистическите настроения нарастват в Полша, носталгия по времето на Реч Посполита, чиято територия се простира от Черно до Балтийско море“, заяви Сивков.

Експертът припомни, че числеността на руската армия е около 850 хиляди души и постепенно намалява. В НАТО обаче американската армия е 1,5 милиона души. „Русия намалява въоръжените сили през последните 10 години, а Полша ги увеличава и всичко това предполага, че трябва да мислим за увеличаване на числеността на въоръжените сили и техническото оборудване.

Полша сама по себе си не представлява опасност за нас, но в случай на кризисни ситуации или конфликт в няколко области, Полша може да ни създаде сериозни проблеми“, предупреди Сивков.

Напоследък отношенията между Варшава и Москва рязко се изостриха на фона на историческия дебат за причините за Втората световна война. Във вторник председателят на Държавната дума Вячеслав Володин призова полските власти да се извинят за политиката на Варшава спрямо евреите през 30-те години.

Миналата седмица полският Сейм прие резолюция, която протестира „срещу манипулирането на факти и изкривяването на историята от руски политици“.

Така депутатите реагираха на изявление на руския президент Владимир Путин, който нарече „копеле и антисемитска свиня“ полския посланик в нацистка Германия Йозеф Липски, който обещава да издигне паметник на Хитлер в знак на благодарност за депортирането на евреите в Африка. Тази седмица бившият президент на Полша Лех Валенса призова за подобряване на отношенията с Москва.

Членът на Комитета за отбрана и сигурност на Съвета на Федерацията Франц Клинцевич увери, че полската армия не представлява заплаха за Русия нито по отношение на въоръжението, нито по силата, защото „те не могат да атакуват с тази армия“. „Ръстът на полската армия и увеличаването на нейните отговорности е желание на техните господари“.

За това се говори малко, но в много конфликти полските въоръжени сили се използват доста ефективно. Те са наистина добре обучени, особено специалните части, които са едни от най-добрите в НАТО “, коментира Клинцевич.

Според него Полша се е превърнала в източен плацдарм за разполагане на инфраструктурата на НАТО. „НАТО създава условия да използва този плацдарм като поразително средство, или като летища за скок, или като платформа за концентриране на сили и средства срещу Руската федерация. Така нареченият колективен Запад не го крие много, защото Полша е удобен и послушен партньор ”, смята сенаторът.

„Неслучайно Валенса каза, че по един или друг начин е необходимо да се изграждат отношения с Русия, защото Русия е твърде сериозна съседка, за да се игнорира. Човек, който дълго време беше едва ли не враг, днес обективно оценява ролята на Русия “, обобщи Клинцевич.

Превод: В. Сергеев