"Кока-кола" представи наскоро изследване, според което пиенето на вода помага срещу стреса. Дали в такъв случай работодателите могат да намалят стреса на служителите си, като им предоставят вода в изобилие и безплатно?
90 процента от заетите хора изпитват стрес на работното си място, 30 на сто са наясно, че водата би могла да има положително въздействие при стрес, посочва Дойче веле. Тези данни са от проучването на "Кока-кола", сходни резултати дава и актуално изследване на германското дружество за анализ на потребителските нужди: за почти 90 на сто от работещите стресът изобщо не е феномен, 36 процента са в постоянен стрес. Което би могло да доведе до различни заболявания. По данни на федералното сдружение на здравните каси лечението на подобни страдания струва около 6,3 милиарда евро годишно. А съществуват съвсем прости мерки, с които стресът би могъл да се предотврати.
Стресът - рисков фактор за здравето
Под мотото "Вода срещу стрес", в рамките на информационния форум "Вода 2009", маркетинговият директор на "Кока-кола" Фолкер Бютел изтъкна, че водата може много повече от това да утолява жаждата. Експертите са единодушни: тя помага при стрес - явление, което би могло да се разпространи още повече покрай икономическата криза. Като не се забравя, че стресът е и рисков фактор за здравето, на който може да се противодейства само с промяна в начина на живот.
76 процента от запитаните в рамките на проучването казват, че пият вода на работното си място. 91 на сто от тях посочват като причина, че водата e най-добрата напитка за утоляване на жаждата. 84 процента пият вода, защото е здравословно. 30 процента от работещите смятат, че водата помага при освобождаването на стреса.
Повече от превантивна мярка против стрес
Водещият германски диетолог професор Фолкер Пудел изтъква хранително-психологическия ефект на водата: чрез добрата си електропроводимост тя подобрява функциите на нервната система, а дехидратацията смущава мозъчната и мисловната дейност.
Психоложката професор Андреа Фишбах подкрепя идеята за безплатното предоставяне на вода на работното място и смята, че това е повече от превантивна мярка против стрес. Нейното мнение се потвърждава от резултатите в изследването на Германското дружество за анализ на потребителските нужди. /БЛИЦ