Тези дни над базата прелетяха два руски бомбардировача Ту-142, която въоръжените сили на САЩ създадоха като част от ученията в Аляска, пише Popular Mechanics.

Според изданието това преминаване послужи като очевиден сигнал - Москва е "повече от способна" да открие дейността на въоръжените сили на САЩ, включително в такива отдалечени кътчета като Арктика, пише "Поглед инфо".

Два руски стратегически бомбардировача Ту-95* прелетяха над намиращите се на повърхността на Северния ледовит океан американски подводници. След което те напуснаха региона, придружени от изтребители на ВВС на САЩ и Канада. Инцидентът, който попадна на видеото, е станал на 9 март в неутралните води на морето Бофорт в северната част на Аляска, съобщава Popular Mechanics.

Веднъж на две години въоръжените сили на САЩ провеждат ученията ICEX в района, за да потвърдят готовността си да действат в крайния север. Една от основните характеристики на тези маневри е участието на американски подводници. Те си проправят път през леда, за да се срещнат с други части, които се движат по земята или във въздуха, за да създадат оперативна база, обяснява изданието.

Ту-95 или "Мечката" според класификацията на НАТО е тежък бомбардировач, който в много отношения е "руска версия на В-52". Този самолет е способен да покрие разстояния до 9 хиляди мили със скорост 340 мили в час.

Но, подобно на американския си колега, той е "твърде стар", за да заобиколи съвременните системи за противовъздушна отбрана, така че е оборудван главно с ядрени или конвенционални крилати ракети с далечен обсег, обръща внимание "Popular Mechanics".

Според някои предположения Ту-95 е излетял от Русия, вероятно от далекоизточната въздушна база „Укранка“. Те преминаха над базата на ICEX на височина от 2,5 хиляди фута, въпреки че за максимална ефективност такива големи бомбардировачи се издигат много по-високо. Следователно, „два застаряващи руски самолета ясно представиха определена позиция“, твърди изданието.

Американската база, която получи название Seadragon, беше разгърната на 4 март. Тази година подводният флот на САЩ е представен на ICEX от две подводници Connecticut и Toledo, се отбелязва в статията.

„Интересен е въпросът: как руснаците изобщо откриха този леден лагер? Базата се намира на 50 мили от континенталната част сред привидно безкрайните бели полярни открити пространства.

Бомбардировачите се появиха пет дни след създаването на лагера, тоест им трябваше известно време, за да я намерят. Но сигналът на този полет е очевиден: Русия е повече от способна да открие американските войски - дори в Арктика.“
, заключава Popular Mechanics.

* Всъщност говорим за самолети Ту-142 (бел. ИноТВ).