Под 50% падна процентът на шведите, които смятат за правилна националната стратегия на хлабави ограничения в борбата срещу разпространението на коронавируса, с която се прочу държавата им, съобщава Dagens Nyheter.

Анкета на Ipsos установи, че 82% от шведите изпитват известни съмнения относно способността на местната здравна система да се справи с предизвикателство като борбата с епидемията.

Дялът на тези, които са уверени в способността на местните власти да противодействат на разпространението на коронавируса, е спаднал от 55% през октомври на 42% през ноември.

Освен това 44% от жителите на кралството вярват, че правителството не предприема достатъчно действия в борбата с епидемията. В сравнение с предходния месец този показател се е увеличил с 13 процентни пункта.

"Ясно е, че нарастването на броя на инфекциите, заедно с мерките, предприети от властите, са довели до силно нарастване на безпокойството", каза анализаторът на Ipsos Никлас Каленбринг.

Наскоро главният шведски епидемиолог Андрес Тегнел заяви, че е невъзможно да се каже с увереност дали т. Нар. стаден имунитет ще помогне да се победи пандемията. "Сега не виждаме признаци, че имунитетът на населението забавя разпространението на инфекцията", каза той на брифинг.

В същото време ръководителят на отдела на Шведския национален съвет по здравеопазване и социални грижи Томас Линден е уверен, че страната ще бъде по-добре подготвена за третата вълна на коронавирус, отколкото е сега.

Швеция не налага официална карантина срещу COVID-19, тя е единствената европейска държава, която не принуждава хората да носят маски извън болниците.

Важат следните ограничения: Агенцията за обществено здраве препоръчва да се поддържа социална дистанция, хигиена на ръцете и работа от вкъщи, да се избягват затворени пространства, да се отказва посещение на магазини, търговски центрове, фитнес зали и други подобни съоръжения.

На хората, които не живеят заедно, се препоръчва да не се срещат. В ресторантите не е разрешено на повече от осем души да седят на една маса.

Сега в Швеция броят на случаите на инфекция е около 225 хиляди, над 6,5 хиляди души са починалите (6622 според "Джонс Хопкинс" - бел. ред.).

Това е над 4 пъти повече отколкото са смъртните случаи при нейните съседи - Дания (811), Норвегия (316) и Финландия 388) взети заедно.