След като автономна кола на „Юбер“ блъсна пешеходка, в Калифорния катастрофира автомобил на „Тесла“, който е бил в режим на автопилот, съобщи BBC, като цитира компанията-производител на електрическия автомобил.
На 23 март в мантинела в Калифорния се удари „Тесла“ модел Х и след разразилия се пожар 38-годишният шофьор почина. Днес стана ясно, че секунди преди катастрофата в автомобила е действала системата за самоуправление.

В съобщение, от „Тесла“ упоменават, че шофьорът не е държал ръцете си на волана секунди преди катастрофата и че е имал поне пет секунди ясен изглед към бетонната преграда, в която се е блъснал. От компанията допълват, че шофьорът е получил предупредителни сигнали, но не уточняват дали системата за автономно управление на автомобила е засякла бетонната бариера.

Системата за автопилот на „Тесла“ извършва множество от дейностите на същинските автономни системи като упражняване на контрол върху спирачките, ускорението и завиването при определени условия. Въпреки това, системата е класифицирана като „помощна“ и като такава от „Тесла“ изискват от шофьора да държи ръцете си на волана.

Това е първият инцидент с фатален край за автопилотната система на „Тесла“, предава Ройтерс.

По-рано автономна кола на „Юбер“ блъсна пешеходка в Аризона, при което жената изгуби живота си. Това наложи моментално спиране на тестовете на автономно управление на компанията.Източник: БНР