Според някои разкрити документи хора със симптоми на коронавирус започнали да постъпват в болници в Ухан още през септември миналата година. Това е няколко месеца преди официалното обявяване на проблема.

Новите сведения отново ни връщат към факта, че китайските власти са криели информация. В документите се казва, че поне един пациент е бил лекуван през септември. Най-вероятно той е имал тогава все още не диагностициран вирус Covid-19. В рамките на месец десетки други граждани били хоспитализирани с подобни симптоми.

През октомври болниците в Ухан съобщиха за няколко смъртни случая поради тежка пневмония. Инфекцията засяга напълно белите дробове и други органи. Едва на 31 декември китайските власти започнаха да говорят за разпространението на опасен вирус. Това е след като молбите на лекарите, поискали подкрепа от властите, започнаха активно да се разпространяват в социалните мрежи.

Ранните случаи са проучени от национален екип за разследване, създаден от централното правителство. Болниците в Ухан получили искане за всички пациенти между октомври и декември. Ключовата роля била възложена на деветте клиники, които приели най-голям брой пациенти. Общо 11 болници отговорили на искането на националната група.

Три болници в Ухан са претърпели девет смъртни случая поради често срещано състояние с коронавирус. Имало общо 40 граждани, заподозрени в Covid-19.

Днес, въпреки ясните доказателства, все още се смята, че първият пациент е мъж на име Чен, който се заразил на 8 декември миналата година. Дали истината ще бъде разкрита в близко бъдеще, не е известно.

Превод: БЛИЦ