Porsche и американският авиационен гигант Boeing обединяват сили за създаването на летящ автомобил. Технически подробности за проекта все още не са известни, но от немския автопроизводител вече публикуваха две компютърни изображения на бъдещата аерокола.

Вътрешни проучвания на Porsche показват, че пазарът на малка градска авиация ще се разрасне чувствително след 2025 г. Тогава мегаполисите ще бъдат претъпкани с наземни превозни средства, а въздушните совалки ще станат по-евтини и мобилни. Целта на Porsche и Boeing е точно тогава да пуснат в продажба компактен летателен апарат от премиум клас за лични нужди.

Porsche и Boeing ще разработват летяща кола

 

Ръководителят на отдела за маркетинг и продажби на Porsche AG Детлев фон Платен подчертава, че компанията се стреми да "разшири възможностите си на производител на спортни автомобили". В дългосрочна перспектива това означавало преход към "третото измерение на пътешествията".

В първия етап от проекта Porsche ще си сътрудничи с дъщерната компания на Boeing Aurora Flight Sciences. През януари тя е провела първите успешни летателни изпитания на автономен пътнически дрон с вертикално излитане и кацане.