Масовият убиец Тимур Бекмансуров е починал на операционната маса. В дома си обаче младият мъж е оставил бележка, в която моли някой да се грижи за котката му. 

Той има страница руската социална мрежа Vkontakte (но тя беше блокирана от администрацията на Vkontakte за нарушаване на правилата на сайта).

Тимур Бекмансуров е роден в град Глазов в Удмуртската република Русия. Сега е на 18 години. Учи в училище № 60 . Той е студент в Юридическия факултет на Пермския университет, съобщава Telegram канал 112.  Специалност - съдебен експерт.

Кои са родителите на Тимур Бекмансуров

Бащата на Тимур Бекмансуров е Марат Бекмансуров, военен , служи във военно поделение в Самара по договор. В коментар Марат Бекмансуров заяви, че се е развел с майката на Тимур Бекмансуров през 2009 г.

В същото време Тимур Бекмансуров остава да живее с майка си. Според Марат той за последно е виждал сина си през пролетта на 2021 година.

Младежът, както отбеляза баща му, прекарва много време вкъщи на компютъра. Мъжът добави, че синът му учи за криминалист в университета.

Майката на Тимур Бекмансуров е счетоводител.

На 20 септември 2021 г. Тимур Бекмансуров публикува пост на страницата си във Вконтакт, където обявява атаката си срещу Пермския държавен университет.

„Това, което се случи, не е терористична атака (поне от правна гледна точка). Не бях член на екстремистки организации, не бях религиозен и аполитичен. Никой не знаеше какво ще правя, аз извърших всички действия сам “, се казва в публикацията му.

Сега администрацията на Vkontakte е изтрила този манифест.

„Вероятно пиша това, за да опростя работата на Следствения комитет или на онези, които ще съберат всичко. Ще добавя мислите си по пътя, но сега ще започна с хронологията на действията си. 


Дълго съм мислил за това, минаха години и осъзнах, че е дошъл моментът да направя това, за което съм мечтал “, пише Тимур Бекмансуров.

Според него от средата на 10 -ти клас той започва да пести пари за закупуване на огнестрелно оръжие.

„Или в случай на невъзможност да го придобия, парите ще бъдат използвани за получаване на шофьорска книжка от категория В1. 

За мен нямаше значение как ще го направя, дали ще използвам оръжие или кола и евентуално бомба или нож. 

Реших да започна от плана с оръжия само защото през целия си живот бях добър в стрелбата, особено след като видях резултатите от стрелбата на съучениците си преди около две години, жалка гледка “, написа Бекмансуров.