Терористичната организация "Ислямска държава" е избрала нов лидер след ликвидирането на Абу Бакр ал Багдади, съобщава Newsweek.Както съобщава американското издание, позовавайки се на източници в разузнаването, терористичната групировка е била заета с търсене на наследник.

Смята се, че новият лидер ще бъде Абдулла Кардаш, също известен и като Хаджи Абдула ал-Афри, когото Ал Багдади „повишил“ през август, като го назначил за ръководител на "Службата за мюсюлманските въпроси" на терористите.В същото време източникът на Newsweek казва, че в последно време Ал Багдади е бил "подставено лице".

 „Той не е участвал както в операции, така и в ежедневни дейности. Всичко, което Ал Багдади направи, беше да казва "да" или "не", без да планира“, уверява източникът.

Абу Бакр ал Багдади, дългогодишният водач на терористичната организация "Ислямска държава", укривал се в продължение на години, беше убит при операция под командването на САЩ в Сирия.

Както вече ви съобщихме, местонахождението на лидера на "Ислямска държава" Абу Бакр ал Багдади е било установено през лятото, когато едната от съпругите на терориста, както и негов пратеник, били задържани и разпитани от специалните служби. След като научили тази информация, служителите на Централната агенция за разузнаване на САЩ (ЦРУ) си взаимодействали с иракското и кюрдското разузнаване.

Кой е той? - лидерът на "Ислямска държава" Абу Бакр ал Багдади

На 27 октомври американският президент Доналд Тръмп заяви, че силите за специални операции на страната са ангажирани с елиминирането на Ал Багдади. В резултат на операцията, твърди американският лидер, не е ранен нито един американски военен, 11 деца са били освободени.

"Багдади умря като куче", обяви Тръмп в Белия дом. И допълни, че лидерът на ИДИЛ се е самовзривил заедно с три от децата си, като е активирал носения от него колан с експлозиви, докато бил преследван в тунел без изход в скривалището си в северозападната сирийска провинция Идлиб.