Премиерът Николай Денков беше посрещнат от президента на Франция Еманюел Макрон в Елисейския дворец с военни почести, отдадени от националната гвардия, предаде БНТ. 

Президентът на Франция Еманюел Макрон поздрави българските власти за смелостта, който показват от началото на войната в Украйна и факта, че страната промени изцяло отношенията си с Русия.

"Оценявам смелостта, която показаха българските власти още от началото на войната в Украйна и това, че промениха модела на отношенията си с Русия", заяви Макрон и допълни, че ЕС трябва да играе по-голяма роля в осигуряването на собствената си сигурност и отбранителните си способности.

Френският президент посрещна в Елисейския дворец българският премиер Николай Денков, който е на еднодневно посещение в Париж. Освен общата солидарност към Украйна и усилията за подобряването на европейската среда на сигурност, Макрон открои като допирни точки между България и Франция сътрудничеството в областта на ядрената енергетика и икономиката.

 

"Ядрената енергия е гаранция за енергийната си сигурност и декарбонизацията", подчерта той.

 

Макрон поздрави българските власти и за усилията за присъединяване към еврозоната и Шенген.

От своя страна българският министър-председател Николай Денков изтъкна, че девизът на страната ни "Съединението прави силата" днес изглежда по-важен от всякога.

Той увери, че българското правителство и парламентарно мнозинство ще продължат да подкрепят Украйна и нейния народ, както чрез националните усилия, така и чрез международните форми на сътрудничество.

"Затова България вече е изпълнила целта си за 2% от БВП като разходи за отбрана и продължава да го прави, укрепвайки способностите си и включвайки се в укрепването на Югоизточния фланг на НАТО", каза Деков.

Той напомни, че страната ни се подготвя за присъединяване към еврозоната от 1 януари 2025 и работи по преодоляването на ветото на Австрия за сухопътен Шенген. Приоритет остава и присъединяването на България към ОИСР.

"Дълбоки благодарности към Франция за подкрепата в нашите усилия в тези области. Изминавайки тези стъпки, България ще стане още по-силен партньор, който активно изпълнява задълженията си", посочи Денков.

В делегацията са министрите на финансите Асен Василев и на енергетиката Румен Радев. Те ще се срещнат с френския министър на икономиката Брюно Льо Мер. Ще подпишат Декларация за намерение за сътрудничество в областта на ядрената енергетика.

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук