Бордът за образованието в щата Флорида гласува в сряда за забрана на обучението на ученици за полова идентичност и сексуална ориентация във всички класове на държавните училища, предаде CNN.

По този начин се разширява обхвата на закон, забраняващ преподаването на тези теми от детската градина до трети клас, който миналата година бе подписан от републиканския губернатор Рон Десантис.

Решението от сряда на Държавния съвет по образование изясни, че подобно обучение не е подходящо за ученици.

Учителите, които нарушават новата държавна политика, могат да бъдат отстранени или да им бъдат отнети лицензите за преподаване.

"Даваме ясен знак, какво трябва да учат учениците. Нищо повече от това", каза Естер Бърд, член на борда, назначен от ДеСантис. 

Законът, който ДеСантис подписа миналата година, предизвика национално възмущение от демократите и защитниците на човеконенавистната ЛГБТ идеология и подтикна републиканците да предложат подобно законодателство в държавните училища в цялата страна.

"Джендър идеологията няма място в нашата училищна система", каза ДеСантис на събитие в Южна Каролина в сряда. "Погрешно е учител да каже на ученик, че може да е роден в грешно тяло или че може да избира пола си. Не можем да позволим това", посочи републиканецът.

Очаква се също законодателите ще разгледат законопроект, който позволява на държавата да глобява, спира или отнема лиценза на заведение, което допуска деца до "представление на живо за възрастни", тълкувано от защитниците на ЛГБТ като "репресии срещу драг шоута".

Очаква се също така контролираният от републиканците законодателен орган да приеме законопроект, който ще забрани операциите за смяна на пола на непълнолетни.

Критиците, включително президентът Джо Байдън, казаха, че законът ще маргинализира уязвимите ЛГБТК ученици. Развлекателната корпорация "Дисни" също се противопостави публично на промените.

БЛИЦ припомня, че ГЕРБ/СДС и "Продължаваме промяната- Демократична България" (ПП-ДБ) обявиха, че са се разбрали за обща законодателна програма на 49-ото Народно събрание, както и за избора на председател на парламента.

Сред законопроектите е и този за промени в Закон за защита от домашно насилие (ЗЗДН), което предизвика реакции сред политици, юристи и общественици.

Само преди дни проф. Огнян Герджиков заяви, че това, което ще се опитат да ни пробутат е заразено от джендър идеология:

"Там се прокарва нещо, което аз не мога да приема. Не мога да приема човек сам да си избира пола. Не го разбирам това. Има клинични случаи да се стигне до смяна на пола, но не го разбирам."

Проф. Пламен Киров, преподавател по конституционно право също взе отношение:

Конституционалистът даде пример, че има и Закон за движението по пътищата, в което има ограничение на скоростта, но това не пречи на шофьорите да го нарушават. „Ако в Закона за домашното насилие има и текстове от Истанбулската конвенция това ще доведе сезиране на Конституционния съд”, категоричен бе Киров.

Председателят на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов заяви:

"Днес Кирил Петков за н-ти път взе да говори за Закона за домашното насилие, като ние ще бъдем наистина безкомпромисни в това, защото там имаме огромни подозрения, подплатени с доказателства, защото същото нещо сме го дъвкали, когато бяхме в парламента и по-предния път и бяхме коалиционни партньори. Вътре не става дума за Закон за домашното насилие, а става дума за прокарване на джендър идеологии, дето му викат хората, да не използвам народната дума, през образование или промяна в семейния кодекс. Да речем вървене към легализация на еднополови бракове и осиновяване на деца от гей двойки". 

Превод и редакция: БЛИЦ!