За шокиращи случаи при дюнерите алармира председателят на Международната федерация на дюнерджиите Мехмет Мерджан.

Сред нередностите в сектора той посочва използването на мазнина, предназначена за сапун, както и негодно пилешко, което се третира с белина, пише вестник "Тюркие".

Мерджан настоя за мерки за контрол върху приготвянето на месото за дюнерджийниците и преминаване към индустриално производство според европейските хигиенни стандарти.

Той предлага продажбата на месото да бъде отделена от неговото производство, а дюнерджийниците да бъдат сертифицирани и да получават баркод, без който да не могат да оперират.

Федерацията настоява за проследимост на месото за дюнери "от фермите до вилицата", заяви още Мерджан. По думите му около 80-85 процента от работещите в сектора не са регистрирани, което означава, че и месото не е регистрирано и не се плащат данъци.