Вечерящи в италиански ресторант останаха шокирани, след като сервитьори им поискаха 2 евро за празна чиния, за да може дъщеря им да опита от тяхната паста, пишат западни издания. Италианците се подиграха на ресторанта за необичайната такса и дори местните власти осъдиха поведението на заведението - на фона на скандал в страната за допълнителни скрити цени.

Собственичката на ресторанта Ида Германо във Финале Лугуре обяви пред “Таймс”, че таксата се налага, тъй като повече чинии за миене означават повече работа за вършене. Тя поясни, че разходите за разкарването на сервитьорите и измиването на допълнителни съдове, за да може майката да даде на дъщеря си да опита пастата, ще създаде нови ангажименти на персонала.

При друг скандал с цените в Италия двойка, която поискала допълнителна чаена лъжичка, за да може да споделят десерт, била таксувана с 1,50 евро. Случката се разиграла в пицария близо до Алба, в Северен Пиемонт.

Луксозен бар на популярното италианско езеро Комо също предизвика възмущение, след като поиска от клиенти допълнителни 2 евро, за да им разреже сандвичите наполовина. Недоволните посетители дори разпространиха снимка на касовата бележка като доказателство за объркващата сметка. От кадъра ясно се вижда надпис diviso da meta (разделен наполовина) и срещу него 2 евро.

Езерото Комо е известно като една от най-ексклузивните дестинации в света, като холивудската звезда Джордж Клуни притежава имение с изглед към брега.

Собственичката на бара отговори на нападките в италианските медии, като каза, че “допълнителните желания имат цена”.

“Ако клиент ме помоли да направя две порции с препечен хляб, трябва да използвам две чинийки, две салфетки и да отида до масата с две ръце. Вярно е, че клиентът винаги е прав, но е също толкова вярно, че допълнителните искания имат цена.

Трябваше да използваме две чинии вместо една и времето за измиването им се удвоява, а след това и две подложки. Не беше обикновен препечен сандвич, имаше и пържени картофи вътре. Отне ни време да го разрежем на две”, заяви собственичката на заведението Кристина Биаки пред в. “Република”. Тя добави, че въпросният клиент не се е оплакал по време на посещението си и ако го е бил направил, таксата е щяла да бъде заличена от сметката.

Откакто международните пътувания се върнаха към нормалното след пандемията, няколко недоволни летовници се обърнаха към интернет, за да изразят шока си от това, че плащат прекомерни сметки в барове и ресторанти в редица европейски ваканционни дестинации.

Няколко клиенти разкритикуваха кафене близо до базиликата “Свети Петър” в Рим, че е “капан за туристи”, след като били таксувани 53 евро за “два триъгълни сандвича с препечен хляб и чабата с шунка и моцарела”.

През юни турист се оплака от сметка 360,80 евро за лек обяд на гръцкия остров Миконос в ресторант на плажа. Летовникът разкри, че е поискал цените и менюто, но сервитьорът умело избегнал въпросите им, като им казал, че е “евтино”.

Британски туристи се оплакаха от друго заведение на гръцкия остров, който е известен сред звездите и има репутация на скъпа дестинация. Младоженци, посетили Миконос през месец май ,обявиха, че са платили по 25 евро за стрида. В същия бар американска двойка получи смазващата сметка от 860 долара за две мохито, раци и гръцка салата.

В края на юли българин, който се труди в Нидерландия, запали социалните мрежи, след като обяви, че в крайбрежен ресторант във Варна са му поискали за три пържоли 490 лева.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук