Шефът на пресслужбата на полка "Азов" Андрей "Орест" Казацкий записа последното видео от металургичния комбинат "Азовстал". Кадрите са разпространени от #Babylon'13 в рамките на проекта "Крепост Мариупол". 

Орест се е намирал в "Азовстал" от самото начало на обкръжаването на Мариупол. Преди да излезе от унищожения комбинат той е записал прощално видео. На кадрите се виждат цеховете на огромното предприятие, които сега са разрушени. Последният ден преди плена е бил дъждовен и сив. 

Преди това Андрей Казацкий разпространи последните снимки от "Азовстал", молейки ги хората да ги разпространяват и те да участват в различни фотоконкурси. 

На 20 май ВС на Русия съобщи, че е поставила изцяло под свой контрол "Азовстал" и Мариупол.  

Междувременно снимачна група на руска медия посети освободения завод "Азвостал", където в течение на над месец се укриваха бойците на полка "Азов", украински военни и мирни граждани.   

Военните анализатори вече признават, че дадената операция по блокадата на азовците в комбината и предаването им в плен ще влезе в историята. 

Военният кореспондент Роман Полшаков веднага посети комбината след напускането на азовците, за да покаже как изглежда "Азовстал".  

"В момента на територията на завода тече разминиране. Навсякъде се чуват взривове. "Азовстал" е огромна територия, ако се сметнат и бункерите и подземните коридори. Фактически там, най-вероятно, има още един такъв завод", казва кореспондентът.  

Придвижването по територията на завода в момента не е безопасно, защото много цехове за минирани. В момента в завода работят сапьори. 

Един от руските военни с позивна "Старик" показва какви точки са заемали украинските снайперисти, по какви позиции силите на ВС на Русия и ДНР са водили огън. Кореспондентът показва и трофеен танк със знамето на Русия. 

"Точно в тази кафява сграда се беше окопал противникът. Виждахме го ясно и стреляхме по него", разказва военният. 

Той също разкри, че в последните дни руската армия е разгърнала позиции точно пред металургичния комбинат. Войникът показва и зоната,  през която са минали руските танкове.  

Военният кореспондент се спусна и в подземията на "Азовстал". 

Бункерите, в които са се крили националистите, са станали буквално легендарни. Съобщава се, че в тях човек може да се скрие дори и при ядрена война. Всъщност те много приличат на трафопостове.