Световните агенции съобщават за унищожаването на поредната система Himars.

На видеозаписи, заснети близо до село Степное, Николаевска област, можете да видите как безпилотен летателен апарат коригира удара върху пусковата установка за реактивни залпове Himars. 

Ударът очевидно е бил нанесен с високоточни оръжия, тъй като разстоянието до фронтовата линия е около 70-75 километра, което не позволява използването на артилерия.

„Както беше съобщено, руските въоръжени сили успяха да унищожат пусковата установка HIMARS, която беше използвана от въоръжените сили на Украйна за обстрел на Антоновския мост в Херсон. Видеото, вероятно, улавя момента на унищожаването на пусковата установка близо до селището Степное, Николаевска област", съобщиха агенциите.

Неофициално това е осмата HIMARS, ищожена за последния месец и половина, но официалните данни, обявени от ръководителя на руското министерство на отбраната Сергей Шойгу, са по-скромни - 6 единици.

Експертите от своя страна изразяват съмнения, че става дума за системата Химарс, тъй като през цялото време на използване на тези инсталации е отбелязано, че последните се движат по двойки или батерии в размер на четири единици. Поради ниското качество на видеото не е възможно да се потвърди визуално факта, че става дума за американски оръжия.


Превод: БЛИЦ
 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук