Министерството на външните работи излезе с позиция за събитията във Венецуела от последното денонощие.

България подкрепя венецуелския народ в неговия стремеж за активна гражданска позиция срещу диктатурата и насилието. Категорични сме, че трябва да има мирно решение на кризата и осигуряване на плавен преход към легитимна, демократично установена власт. Ситуацията в страната и пропастта, до която е докарана - политическа, социална и икономическа, не търпи абсолютно никакво отлагане на крайно необходимите да бъдат проведени свободни и прозрачни президентски избори, се казва в позицията на външното ни министерство.

Припомняме, че вчера лидерът на опозицията Хуан Гуайдо призова хората и армията да излязат по улиците на Каракас, за да завършат операция „Свобода” и да свалят президента Николас Мадуро. Според последна информация, протестиращите се насочват към президентския дворец.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп подкрепи народа на Венецуела. В профила си в Туитър той написа, че следи много внимателно всичко, което се случва в латиноамериканската страна. По-рано гражданите на страната получиха подкрепа и от вицепрезидента Майк Пенс, държавният секретар Майк Помпео и съветникът на президента по националната сигурност Джон Болтън.