Националният празник на България в Япония беше честван на 3 март с българския фестивал "Мартеница 2024", организиран от посолството на Република България в Токио и Община Шибуя.

Събитието, което представя традицията на Баба Марта, се проведе за втора поредна година в един от най-новите и модерни паркове в центъра на Токио – Мияшита парк, разположен в близост до всеизвестната най-голяма пешеходна пътека в света, “Shibuya Crossing”.

С днешното събитие, проведено на 3 март, бе отбелязан и японският „Хина мацури“ – празникът на момичетата, съобщават от посолството ни в Япония.

Фестивалът бе открит с встъпително слово на посланика на Република България в Япония Мариета Арабаджиева и кмета на Община Шибуя Кен Хасебе.

Богата фолклорна програма изнесе японската група за български фолклор „Кога“, представяща от близо 40 г. български танци и музика в Япония. Гостите на празника се насладиха и на изпълненията на българския гъдулар Йордан Марков.

Служители на посолството и техните деца закичиха стотици гости на празника с мартеници и разказаха за традициите на българския празник

В рамките на фестивала бяха представени също богат асортимент от български традиционни продукти – вино, кисело мляко, сирене, козметика от българска роза, розово сладко, мед, билкови чайове, български сладки, троянска керамика и др., много от които бяха разкупени в рамките на първите няколко часа.

Фестивалът премина при голям интерес, бе посетен от хиляди японци от столицата и други части на страната, чуждестранни туристи, както и пребиваващи в Япония български граждани.

Репортаж за фестивала бе излъчен по популярното японско радио J-WAVE.

Събитието бе също така заснето от екипа на националната японска телевизия „Фуджи“ и ще бъде включено в документална серия от две части, посветена на България и нейната култура.

В Япония съчетанието на бял и червен цвят, каквито са и цветовете на японския национален флаг, е символ на щастие и носи положително послание. Вероятно поради тази причина японците възприемат като близка традицията на мартеницата.

Посолството на България в Япония се надява този български пролетен празник постепенно да се превърне в обичано и от японците събитие, което заедно да празнуваме всяка година.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук